Lične finansije za primer

Sponzorisani tekst
0
www.freepik.com
Odgovoran pristup prema novcu

Mnogi finansijski saveti u vezi sa štednjom fokus stavljaju na to da je važno da počnete što pre sa uštedama. I to zaista jeste tako.

Bila ona na kratke, srednje ili duge staze poput štednje za privatnu penziju, treba da joj pristupimo planski i odgovorno. Način na koji štedimo biće odličan primer i našoj deci. Ako nam novac klizi kroz ruke i ne uspevamo da ostavimo makar i mali višak sa strane, važno je da stanemo i razmislimo kako to da rešimo.

Jedan od načina je da ne čekamo kraj meseca kada ćemo pogledati prazan račun, već da na početku meseca izdvojimo neku količinu novca koja, sa jedne strane, neće promeniti naš redovan životni standard, a sa druge strane, pomoći će nam da ipak ne budemo bez ušteđevine. Ovakav odgovoran pristup prema novcu sigurno će se odraziti i na dete.

Budite detetu glavni uzor

Osim različitih primera kako uštedeti novac, važna stavka je i kako trošiti novac. Kao roditelji, predstavljamo glavne figure u životima dece od kojih oni uče. Važno je da planiramo troškove i da decu naučimo kako da raspolažu svojim novcem. Primera radi, ukoliko im objasnimo razliku između želja i stvarnih potreba, kroz život će težiti racionalnijim odlukama i manja je verovatnoća da će ishitreno kupovati.

Sa druge strane, ako govorimo o dugoročnim štednim planovima poput uplata za privatnu penziju, naučićemo ih da je važno da na vreme mislimo i o prihodima koji nas tek čekaju. Velika prednost koju nam pružaju dobrovoljni penzijski fondovi jeste mogućnost da od rođenja deci uplaćujemo za njihovu privatnu penziju.

Roditelji su deci glavni uzor

Pričajte sa njima od malih nogu

Sa najmlađima možemo da razgovaramo o novcu već u trenutku kada nauče da traže njihovu omiljenu igračku u prodavnici. Školarcima pružite priliku da sami plate slatkiš ili nešto slično i provere kusur koji im je vraćen. U početku to možete praktikovati uz vaš nadzor, a kasnije, kada se osamostale, možete ih naučiti i da sami obave manju kupovinu namirnica. Važno je da se upoznaju sa novčanicama i da steknu samopouzdanje da upravljaju novcem bez vaše pomoći.

Džeparac je važan

Što su starija, deca sve više razumeju na koji način treba da troše svoj džeparac. Možda će se nekada desiti da veći deo svog džeparca potroše neplanirano za kupovinu, recimo, još jednog para slušalica, ali će to biti jedini način da iz praktičnog iskustva nauče koje su posledice prekomerne potrošnje. Shvatiće da neće imati dovoljno da odu sa društvom u izlazak i zato je važno da, uz našu pomoć,nauče kako da planiraju buduće troškove. Takav pristup može biti od velike koristi, kako za njih same koji će jednog dana preuzeti odgovornost za sopstvene prihode, tako i za nas, roditelje koji trenutno upravljamo kućnim mesečnim budžetom.

Planirajte danas da biste i sutra imali

Mesečni prihodi svih nas su različiti. Neko će uspeti da uštedi više, neko manje ali je veština upravljanja troškovima i uštedama od velikog značaja. Tu veštinu možemo da posmatramo kao pripremu za maraton – iako je zahtevno, treba da napravimo plan i prilagođavamo ga, ukoliko je potrebno.

Čak i kada su nam trenutni prihodi stabilni, važno je da mislimo i o prihodima koji nas tek čekaju. Izvesno je da će naša državna penzija biti niža nego što je poslednja zarada koju budemo imali u svom radnom veku. Zato je važno da na vreme mislimo šta će nam u tim godinama biti dodatni prihod.

Jedna od opcija koja nam se pruža preko 15 godina unazad jesu dobrovoljni penzijski fondovi. Ideja je da počnemo da pravimo kalkulaciju privatne penzije i uplaćujemo dok smo mladi. Sigurno vam sada prolazi kroz glavu: “Uh, daleko je moja penzija, misliću o tome kasnije…”. Ali je upravo važno da o tome mislimo što ranije. Sada se verovatno pitate: “Ali, zašto što ranije?”. Jer, što ranije počnemo sa uplatom, biće nam isplativije. Uplatom malih iznosa, u dužem vremenskom periodu, možemo da akumuliramo značajna sredstva na računu naše privatne penzije.

Čemu služi privatna penzija?

Dobrovoljni penzijski fondovi imaju za cilj:

• da ne opterećuju naš trenutni budžet
• da se taj novac koji izdvajamo što više uvećava dugi niz godina
• da nam omoguće dodatni prihod za godine koje tek dolaze.

Osim toga što uz njih možemo da planiramo svoju budućnost, dobrovoljni penzijski fondovi nam omogućavaju da planiramo i budućnost naše dece. Na taj način, možemo da odvajamo simboličnih 200 ili 500 RSD za uplatu da bi, kada dete završi školovanje, započne prvi radni odnos, moglo da ima već početni “kapital” i samo nastavi dalje sa uplatama za privatnu penziju.

Bez obzira da li govorimo o trošenju ili štednji novca, važno je da sebe i decu edukujemo o finansijama i naučimo kako da uspešno upravljamo novcem odnosno da naučimo da planiramo finansijsku budućnost. DDOR-Garant a.d. Beograd već 15 godina obezbeđuje privatnu penziju za ljude u Srbiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here