EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Lider Narodno-republikanske partije, glavne opozicione stranke u Turskoj, Kemal Kiličdaroglu podržao je to što je Ankara kupila ruske protivraketne komplekse S-400, prenela je agencija „Anadolija“.

Ministarstvo odbrane Turske je 12. jula saopštilo da je počela isporuka S-400 toj zemlji. Kasnije je informaciju potvrdila i Federalna služba za vojno-tehničku saradnju Rusije.

– Pošto na zahtev Turske za nabavku američkih raketnih sistema “Patriot” nije odgovoreno, Turska će, naravno, tražiti druge načine da zaštiti svoju bezbednost i radiće to i dalje. To je njeno pravo. A Senat neka pogleda gde se nalazi Turska i njen strateški položaj u regionu. Zaštita bezbednosti unutar zemlje i izvan njenih granica je neophodnost, a Turska je dužna da preduzme mere za to – prokomentarisao je Kiličdaroglu kupovinu S-400.

Ugovor o isporuci četiri divizije S-400 za 2,5 milijardi dolara zaključen je 2017. godine.

Kupovina najnovijih ruskih PVO sistema S-400 izazvala je međunarodni skandal između Turske i SAD. Vašington je od Ankare tražio da odustane od posla i da umesto toga kupi američke komplekse „Patriot“. Vašington nije isključio mogućnost odlaganja ili potpunog obustavljanja prodaje najnovijih borbenih aviona F-35 Turskoj.

Grupa američkih senatora pozvala je predsednika SAD Donalda Trampa da uvede sankcije Turskoj zbog isporuka ruskih raketnih kompleksa S-400 i da isključi tu zemlju iz programa za nabavku lovaca pete generacije F-35.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here