Žele da reše problem: Dr Junuping i Vajt na Garma festivalu

Lideri aboridžinske zajednice uputili su još jedno upozorenje australijskim političarima da što pre reše pitanje priznavanja autohtonih naroda u državnom ustavu.

Jedan od najuglednijih aboridžinskih starešina, dr Galarvaj Junupingu, obratio se prošle subote ministru za aboridžinska pitanja Kenu Vajatu, generalnom guverneru Australije Dejvidu Harliju i svim prisutnima na tradicionalnom Garma festivalu, rečima da će njegov narod baciti Ustav u more, ukoliko Vlada Australije ni ovaj put ne prizna autohtone narode u preambuli.

– Mnogo se priča o ovom problemu, a skoro ništa konkretno se ne radi. Za moj Jolnga narod sada je bilo dosta. Spremni smo da odbacimo Ustav koji ne mari za nas i da ga bacimo u slanu vodu – poručio je dr Junupingu.

Garma festival tradicionalno se održava u mestu Galkala na jugoistoku Arnemove zemlje u Severnoj Teritoriji. Pored prikazivanja 50.000 duge tradicije lokalnog Jolnga naroda na tim prostorima, četvorodnevni festival je uvek prilika za okupljanje mnogobrojnih političara i predstavnika aboridžinskih zajednica iz svih delova Australije.

Nakon obraćanja dr Junupingua, jednog od najuglednijih Aboridžina u Australiji, ministar Ken Vajat je istakao da razume njegovo ogorčenje, kao i važnost zadatka koja se nalazi pred njim kao prvim aboridžinskim ministrom zaduženim za pitanja autohtonih naroda.

– Biću pragmatičan u potrazi za načinom i u nastojanjima da glas Aboridžina postane deo Parlamenta i kao takav uđe u Ustav – rekao je Vajat.

– Veoma je važno da se to dogodi pre nego što dođemo do odluke o formulisanju pitanja koje će se naći na referendumu o priznavanju autohtonih naroda. Znamo da je svako pitanje koje nije prošlo na referendumu zauvek odlazilo u istoriju i razgovor o tome je prestajao, a sada je situacija suviše kritična da bismo bili neuspešni po ovom pitanju.

Glas Aboridžina u Parlamentu odbačen je 2017. od strane tadašnjeg premijera Malkolma Trnbula, a sada je isto učinio i njegov naslednik Skot Morison. Međutim, uprkos ovakvom stavu premijera i većine konzervativnih poslanika, ministar Ken Vajat kaže da on neće odustati od namere da se izbori za glas autohtonog naroda u Parlamentu.

– Potpuno sam posvećen priznavanju aboridžinskog naroda i svestan sam prepreka. To je kao kad naiđete na stub. Jednostavno, pronađete put kojim ćete ga zaobići. Ako u ovom trenutku ne možemo da urežemo to priznanje, hajde da ga razmatramo i da vidimo šta može da se uradi – poručio je ministar Ken Vajat.

Potrebna dobra volja

Aboridžinski poslanik iz redova opozicione Laburističke stranke Pat Dodson uputio je oštre kritike na račun premijera Skota Morisona, koji odbija da prihvati Uluru stejtment i odobri glas autohtonog naroda u Parlamentu i priznanje u Ustavu.

– Premijer je nedavno posetio Dabo, video dve mrtve ovce i razgovarao sa nekoliko farmera, a već sutradan u Parlamentu dobio podršku za fond namenjen ugroženima od posledica suše. Dakle, sve se može kad postoji dobra volja. Ali, čekajte, kad je u pitanju domorodački narod, onda mora da se uspori. Zašto? Upravo zbog toga oni koji su deo tihe većine treba da razgovaraju s tim čovekom koji će njih saslušati, jer on ne želi da sluša moju stranu politike – poručio je Dodson.