pixabay.com
Moskva

U Moskvi se danas održava sastanak lidera država-članica Organizacije Dogovora o kolektivnoj bezbednosti.

U rusku prestonicu su već doputovali predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, predsednik Kazahtana Kasim Žomart Tokajev, predsednik Kirgizije Sadir Žaparov, predsednik Tadžikistana Emomali Rahman i premijer Jermenije Nikol Pašinjan.

“Planirano je da se razgovara o pitanjima jačanja vojne saradnje i efikasne borbe protiv celog kompleksa tradicionalnih i novih izazova i pretnji, uključujući one koje dolaze sa teritorije Avganistana. Posebna pažnja će biti posvećena pitanjima biološke bezbednosti”, navodi se u najavi događaja.

Na kraju sastanka je planirano da se potpišu brojni dokumenti, uključujući saopštenje Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB u vezi sa 30. godišnjicom Dogovora o kolektivnoj bezbednosti i 20. godišnjici Organizacije Dogovora o kolektivnoj bezbednosti.

Formiranje ODKB

Lideri Jermenije, Kazahstana, Kirgistana, Rusije, Tadžikistana i Uzbekistana potpisali su 15. maja 1992. godine u Taškentu Ugovor o kolektivnoj bezbednosti radi zajedničkog osiguravanja svoje bezbednosti i razvoja saradnje u vojno-političkoj sferi.

Dokument je odigrao stabilnošću ulogu u procesima formiranja nacionalne državnosti bivših sovjetskih republika koji su započeli nakon raspada SSSR-a i stvaranja sopstvenih oružanih snaga. Sada ODKB čini šest država: Belorusija, Jermenija, Kazahstan, Kirgizija, Rusija i Tadžikistan. Godine 2002. doneta je odluka da se Ugovoru o kolektivnoj bezbednosti da status međunarodne regionalne organizacije – ODKB.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here