Lideri zemalja regiona potpisali deklaraciju o nestalima

0

Deklaracija o nestalima potpisana je u gradskoj većnici u Mostaru
 

Deklaraciju su potpisali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, Hrvatske Ivo Josipović, Crne Gore Filip Vujanović i predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

 

Deklaracija koju je pripremila Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) potpisana je u gradskoj većinici u Mostaru.

 

Cilj je da dokument pod naslovom "Deklaracija o ulozi država u rešavanju pitanja osoba nestalih usled ratnih sukoba i kršenja ljudskih prava", potpiše što veći broj država sveta, bez obzira na to da li imaju taj problem.

 

Cilj deklaracije je da se definiše uloga država u traženju nestalih u sukobima i pri kršenju ljudskih prava.

 

Od 40.000 nestalih tokom ratova 1990-tih u bivšoj Jugoslaviji, nađeno je više od 70 odsto, što je bez presedana u bilo kojem postkonfliktnom kontekstu u svetu, saopšteno je iz ICMP-a.

 

Deklaracija naglašava primarnu odgovornost državnih tela u radu na pitanju nestalih i potrebu da se obezbedi da mehanizmi i metode koji se koriste, poštuju ljudska prava i principe vladavine zakona.

 

Deklaracija obezbeđuje da se podrže prava članova porodica nestalih i da preživeli i civilno društvo imaju pristup informacijama u vezi sa sudbinom i pravilnom istragom; kao i istini i pravdi.

 

Deklaracija takođe obezbeđuje da odgovorne i pravične državne institucije rade na nepravdama iz prošlosti, navedeo je ICMP.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here