EPA/Clemens Bilan
Analena Berbok

Liderka nemačkih Zelenih Analena Berbok izjasnila se u prilog tome da se za sada ne odobri dozvola za rad gasovoda Severni tok 2, jer, kako kaže, postoji opasnost od kršenja zakona EU.

To je jasna poruka upućena i mogućim koalicionim partnerima Socijaldemokratskoj partiji Nemačke (SPD) i Slobodarskoj partiji Nemačke (FDP), ocenjuje Dojče vele, dodajući i da liderka Zelenih optužuje ruskog predsednika Vladimira Putina za “poker” sa cenama energije i za navodnu ucenu.

Prema evropskom energetskom zakonu, proizvođač gasa i operater gasovoda ne smeju da budu u istim rukama, navela je Berbok u intervjuu za medijsku grupu “Funke”.

Nemačko-ruski gasovod je gotov, ali kroz njega još ne protiče gas. Razlog tome je i što nemačka Savezna agencija za mrežu još uvek proverava da li kontroverzni gasovod krši zakon EU, a rok za odluku ove državne institucije je 8. januar.

Međutim, ruska kompanija “Gasprom” htela bi da isporuka gasa počne ranije, navodi DW.

U zajedničkom dokumentu koji je rezultat razgovora o mogućem početku koalicionih pregvora, SPD, Zeleni i FDP nisu izričito pomenuli Severni tok 2, već tamo stoji samo ovo:

“Evropsko energetsko pravo primenjuje se na i projekte energetske politike u Nemačkoj”.

FDP i, pre svega, Zeleni se smatraju oštrim kritičarima nemačko-ruskog projekta, a SPD ga je uvek branila.

Kritičari su nedavno optužili Rusiju da je namerno zadržala gas i tako povećala cene energije – kako bi pojačala pritisak na Nemačku da dozvoli početak rada za Severni tok 2.

Ruski ambasador u Nemačkoj, Sergej Nečajev, očekuje da će nova nemačka vlada biti za projekat gasovoda, dodajući da snabdevanje prirodnim gasom “nije nikakva politička poluga za Rusiju”.

Prva linija gasovoda Severni tok 2 od Rusije do Nemačke je napunjena tehničkim gasom, tako da je sve spremno za puštanje u pogon, saopštio je u ponedeljak operater gasovoda, koji sada za pogon priprema i drugu cev.

Gasovod dugačak 1.230 kilometara sa dve linije pri punom kapacitetu isporučivaće 55 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje, od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke.

To je dovoljno za snabdevanje 26 miliona domaćinstava.

4 KOMENTARA

  1. БУДАЛАШТИНЕ. Закони ЕУ су забава за доконе ЕУ чиновнике, а примењују их они који не размишљају о интересу сопствених народа. Лидерка Зелених тамбура у празно, руски гас ће стићи у Немачку

  2. Problem je u tome što Rusi neće da gas izvoze preko Ukraine koje je privatizovala svoj gasovod , koji sad pripada EXON/BP/SHELL konglomeratu , Zapad je mislio da na taj način ograniči zaradu Gasproma , Rusi nisu glupi ponudili su Nemcima opciju NS 2 gde bi samo Rusi I Nemci delili profit iz tranzitnih taksi , što opet ne odgovara USA/GB/Holandiji jer gube pare zbog toga što im investicija u Ukraini zvrji prazna .
    I KAO što vidimo , Nemci glume a USA besni dok Britanci pripremaju blokadu Rusije na Morima , ovde i leži najveća opasnost po čovečanstvo i mir.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime