Likovao zbog Crne subote

0

Jedan od optuženih za terorizam snimljen je kako likuje zbog posledica šumskih požara tokom Crne subote i velike suše koja je pogodila Viktoriju, čulo se u ponedeljak na sudu.
Četvorica optuženih – Jakub Khajre (22) iz Medouz Hajtsa, Sani Avejz (26) iz Severnog Karltona, Abdirahmin Agmed (25) iz Prestona i Višam Fatal (33) iz Melburna – izjasnili su se da nisu krivi po optužnici da su pripremali napad na sidnejsku vojnu bazu Holsvorti.
U telefonskom razgovoru koji je policija tajno snimila, Avejz je svom prijatelju navodno rekao kako "štrokave ljude" odnosi Alah.

Suđenje sledeće godine
Tokom saslušanja, održanog u ponedeljak, niko od optuženih nije zatražio pravo da se brani sa slobode. Njihovi branioci zahtevali su da sud zabrani objavljivanje detalja postupka u medijima. Međutim, pravni tim "Herald san" uspešno je osporio ovaj zahtev. Sudija Piter Rirdon smatrao je da je u interesu javnosti, s obzirom da vrstu optužbi, da se obezbedi transparenost procesa. Očekuje se da suđenje počne početkom sledeće godine.
Petom optuženom Najefu Sajedu (25) iz Glenroja za 24. mart sledeće godine zakazano je saslušanje pred sudom.

– Cela nacija nestaje, prvo će na red doći privreda. Alah zatvara fabrike, ništa ovde, druže, gotovo ništa neće ostati – navodno je rekao optuženi. – Nikada nisam video Melburn ovakav, onda će požar doći i do njih, nema vode, akumulacije vodom su ispražnjene. Čoveče, oni se teško snalaze. Hvala Alahu, hvala Alahu.
U sudskim spisima navodi se da je jedan od optuženih rekao da bi članovi grupe trebalo da poseduju dovoljno municije, kojom bi mogli da ubiju do 10 vojnika za 20 minuta. Jedan od njih je navodno posetio vojnu bazu u martu, kada je snimljen sigurnosnim kamerama kako šeta pored ograde.
On se takođe tereti da je izjavio da Australija "odlazi u kanalizaciju", a da je za Zapadom "završeno". Isti optuženi je izneo potrebu sprovođenja akcije, kojom bi "vlada trebalo da bude opljačkana ili nešto uzeto od nje". Govorio je i o vrsti oružja koje bi trebalo da se upotrebi tokom njihovog žrtveničkog napada.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here