Lil prethodno dao pet golova “svecima” kad je Karasi dvaput matirao Pantelića

0
histoiredupsg.fr
Pantelić interveniše ispred Karasija u pozadini na meču Lila i Pari Sen Žermena 1974.

U 32. kolu francuskog prvenstva drugoplasirani na svom stadionu “Pjer Moro” nokautirao vodećeg šampiona s 5:1, a to je probudilo sećanja na prošlu “petardu” protiv Pari Sen Žermena, pre 45 godina.

Dok je od početka prvenstva Pari Sen Žermen ređao pobedu za pobedom do 14 uzastopnih, videlo se da će njegova prevlast u ovoj sezoni u domaćoj ligi biti i ubedljvija nego u prošloj kada je osvojio titulu prvaka s 13 bodova više od Monaka, branioca trona. I tako moćnoj mašineriji, ipak, pronađene su slabe tačke u zemlji svetskog šampiona.

U prethodnom kolu, recimo, Strazbur je bio prvi koji je odoleo u Parizu i jedini koji je na Parku prinčeva dao dva gola u ligaškom meču (2:2). Sigurno da je Pari Sen Žermen s nedostižnom zalihom kao izduvani balon i zbog nokauta u Ligi šampiona, jer ga je Mančester junajted izbacio u osmini finala podvigom u gradu svetlosti, iako je francuski tim s Old Traforda doneo velikih 2:0. Njegovo takvo stanje, pogoršano opravdanim isključenjem Španca Huana Bernata u 36. minutu pri 1:1, Lil je iskoristio da ga pregazi kao nijedan protivnik u poslednjih 19 godina.

Prethodni put su “sveci” u prvenstvu položeni na obe plećke s pet golova u mreži 2. decembra 2000. Sedan, koji je sada četvrtoligaš, preslišao ih je pred svojom publikom isto s 5:1.

Zanimljiv je podatak i da je Lil poslednji put dao najmanje pet pogodaka vodećem na tabeli još 18. maja 1952. Tada je u finišu šampionata kući sa 6:0 ispratio Nicu, potonjeg prvaka.

A kada je prethodno do vrha napunio gol Pari Sen Žermena? Bilo je to 16. avgusta 1974. Na stadionu na kojem je igrao od posle rata do 1975, a koji je sagrađen još 1902 (poprište i Mundijala 1938), savladao je tada još mlade “svece” (klub osnovan 1970) s 5:0.

U prvom poluvremenu je bilo 2:0, a sledeća tri pogotka su pala od 65. do 68. minuta. Prvi i treći u tom furioznom periodu postigao je Stanislav Karasi. Bila je to njegova prva sezona u inostranstvu posle odlaska iz Zvezde i blistave 1973/74, kada je i onim čuvenim golom u poslednjem minutu protiv Grčke u Atini odveo jugoslovensku reprezentaciju na “majstoricu” sa Španijom za plasman na Mundijal u Zapadnoj Nemačkoj 1974.

Kao što je u nedelju uveče pet puta loptu iz mreže vadio Alfons Areola, pre 45 godina takva je sudbina zadesila Iliju Pantelića, našeg proslavljenog golmana, kome je to bila prva sezona u Pari Sen Žermenu po dolasku iz Bastije. Ko će kome ako ne svoj svome. Compatriote.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here