Đ. Janković
Tradicija: Najmlađi uživali u lilanju

Kao što je i običaj Crkvena opština staroloznička je uoči Petrovdana organizovala jedanaesto zajedničko lilanje u porti koje je okupilo možda i rekordan broj dece i njihovih roditelja. Najpre je u amfiteatru nastupio KUD “Karadžić”, ali čim je pao prvi mračak vatra je upaljena i krenulo je masovno paljenje lila. Bio je to nestvaran prizor – mnoštvo buktinja koje se vijore kroz mrak, varnica koje lete na sve strane… Vrtele su se lile, deca gledala u razigrani plamen na vrhu drvenog štapa, a roditelji pazili da sve prođe bez problema.

Lilanje je običaj koji se zadržao u ovom delu Srbije, a lile podsećaju na vreme kada su hrišćani bili vezivani na stubove i poliveni smolom paljeni. Napravljene od mlade kore divlje trešnje, ili breze, u lozničkom kraju pale se na trgovima, uzvišenjima, mestima gde je čistina i odakle se daleko vidi njihov plamen. Bilo je tu i gostiju sa strane koji su prvi put prisustvovali ovom događaju i taman kada su i poslednje lile utihnule, nebo je odlučilo da “progovori”, pa je zagrmelo i počela je kiša, ali su lile ove godine bile “brže”.

Inače, Loznica, Tršić i Banja Koviljača bili su domaćini ovogodišnjeg četvorodnevnog LilaLO festivala koji je počeo u petak, a završen je u ponedeljak. Posle lanjskog otkazivanja zbog pandemije ove godine stekli su se uslovi da bude održano ne samo tradicionalno lilanje nego i drugi programi.

Prve večeri festivala zabavni programi održani su na šetalištu ispred Vukovog doma kulture, gde je najpre klovn Pucko uveseljavao decu, a onda su članovi beogradskog Teatra Mimart izveli uličnu predstavu “Vatralj”. Zvezda večeri bio je Maks Metalik, metalna lutka visoka pet metara i teška 300 kilograma kojom su vešto upravljali članovi Lutkarskog pozorišta “Pinokio” iz Beograda.

Predstava “Vatralj” ispred Vukovog doma

Prema rečima glumice Ljiljane Živić, Maks je rođen u Finskoj, a već godinama igraju predstavu u kojoj je on glavni lik. Publika gleda kako Maks uči prve korake, pozdravlja se sa decom, počinje život, onda se zaljubi što njegov mehanizam ne može da izdrži, pa od ljubavi plane i sagori. Maks je izazvao pravo oduševljenje, neke pomalo i uplašio, a onda izmamio i po koji tužni uzdah kada je u plamenu klonuo. Posle toga usledilo je zvanično otvaranje premijerom dokumentarnog filma “Lilanje u Loznici” snimljenog prošle godine u produkciji organizatora festivala Turističke organizacije grada Loznice (TOGL), a dan je završen nastupom Uvertire i grupe Solo i velikim vatrometom.

Zavesa na festival pala je u ponedeljak na Petrovdan. U amfiteatru Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Banji Koviljači nastupili su etno-bend Lila i Crkveni hor “Sabor srpskih prosvetitelja” čime je zvanično završeno ovogodišnje LilaLO druženje.

Sleganje utisaka

Na kraju četiri festivalska dana ostaje sleganje utisaka, a jedan od njih je svakako da kiša nije, mada je probala, dve večeri uzastopno, da pokvari LilaLo. Ovu manifestaciju TOGL organizovala je uz podršku Grada Loznice, Centra za kulturu “Vuk Karadžić” i Kancelarije za mlade kao i Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

U porti Crkve Pokrova Presvete Bogorodice

Dr Nele na saborištu

I drugi dan festivala, subotu, obeležila je kiša koja je pretila, ali nije uspela da pokvari uživanje na saborištu u Tršiću gde je koncert održao dr Nele Karajlić koji je podsetio na dane kada je u celoj eks Jugi bilo popularno Zabranjeno pušenje. Jeste kiša pljusnula, ali niko se nije mrdnuo, ni dr Nele ni publika, već su pevali kao da se ništa ne dešava poznate pesme od “Zenice” preko “Pišonja i Žuga”, “Devojčice kojima miriše koža”, “Dan republike”, “Nedelja kad je otišao Hase”, “Na straži pored Prizrena”, “Šeki Is On the Road Again”… Ko je došao nije požalio.

Nedelja je prošla u znaku koncerata mlade Zoi i Negativa na istom mestu u Tršiću.