youtube.com/Novo jutro
Miodrag Linta

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocenjuje kao vrhunsku i besramnu laž izjavu poslanika Hrvatske demokratske zajednice Mire Kovača da se 17. avgusta 1990. u Dalmaciji desila oružana pobuna Srba, već kaže da je to bio ustanak Srba protiv ustaškog režima.

Teoriju o oružanoj pobuni, kaže Linta u izjavi za medije, zastupaju hrvatski državni vrh, hrvatski veterani, Katolička crkva i mnogi drugi u Hrvatskoj.

A istina je, kako navodi, da je srpski narod 17. avgusta 1990. podigao ustanak protiv ustaškog režima Franje Tuđmana iskučivo iz straha da mu se ne ponovi genocid iz vremena NDH.

On kaže i da brojne činjenice potvđuju da je HDZ na čelu s Tuđmanom bio naslednik ustaškog pokreta i da je strateški cilj bio stvaranje Velike Hrvatske bez ili sa što manje Srba.

Linta naglašava da je Tuđman februara 1990. godine na Prvom Saboru HDZ-a započeo rehabilitaciju genocidne NDH izjavom da je ista bila izraz hiljadugodišnje težnje hrvatskog naroda za svojom državom.

Takođe, dodaje, na predizbornim skupovima HDZ, uoči višestranačkih izbora aprila 1990. vijorile su se hrvatske trobojke sa ustaškom šahovnicom koja počinje sa bijelim poljem, a tokom Tokom predizborne kampanje i posle dolaska na vlast Tuđman je davao razne šovinističe izjave “kojima je širio mržnju prema Srbima i slao poruku da za njih nema mjesta u samostalnoj hrvatskoj državi”.

Linta pominje jednu od tih izjava, a to je da je srećan što nije oženjen Srpkinjom ili Židovkom.

Linta podseća da je nakon dolaska na vlast 14. maja 1990. godine Tuđman dozvolio povratak preživelih ustaša u Hrvatsku, da je ustaškim zločincima delio odlikovanja, da je Hrvatska radio televizija pokrenula huškačku i neprijateljsku kampanju protiv Jugoslavije, JNA i Srba…

Sve te činjenice, i mnoge druge, zaključuje Linta, jasno pokazuju da je srpski narod 17. avgusta 1990. podigao ustanak ne zbog stvaranja Velike Srbije već iz ogromnog straha da mu se ne ponovi novi genocid, pokršatavanje i nasilno proterivanje što je doživeo u NDH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here