Linta: Hrvatska da rasvetli sve zločine nad Srbima

0

U Hrvatskoj i dalje ne postoji stvara politička volja da se procesuiraju ratni zločini protiv civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti
 

Linta je pozvao Ministarstvo pravde Srbije i srpsko Tužilaštvo za ratne zločine da traže od hrvatske strane da konačno rasvetli brojna ubistva srpskih civila i ratnih zarobljenika.

 

On je u saopštenju pozdravio presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u korist Ane Jelić, čijeg je supruga srpske nacionalnosti u novembru 1991. godine u Sisku uhapsila hrvatska policija, a zatim ga ubila.

 

Linta je ocenio da ova presuda pokazuje da u Hrvatskoj i dalje nema stvarne političke volje da se procesuiraju ratni zločini protiv civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti.

 

"Patnja brojnih članova porodica žrtava ratnih zločina srpske nacionalnosti još nije priznata i većina je, ne samo izgubila parnice za naknadu nematerijalne štete za pretrpljene duševne boli protiv Hrvatske zbog navodne zastare nego su sudovi donosili presude da plaćaju troškove parničnog postupka u iznosima od 3.000 do čak 10.000 evra", ukazao je Linta.

 

On je istakao da je odnos prema žrtvama srpske nacionalnosti samo jedan od dokaza da je hrvatsko pravosuđe i dalje etnički motivisano i da Hrvatska nije zaslužila da zatvori pregovore o Poglavlju 23 "Pravosuđe i ljudska prava" sredinom 2011. godine i da postane član EU 1. jula 2013. godine.

 

Evropski sud u Strazburu presudio je nedavno da Hrvatska nije provela efikasnu istragu o ubistvu Vase Jelića iz Siska i odredio da Hrvatska mora isplatiti njegovoj udovici Ani Jelić 20.000 evra odštete i dodatnih 1.000 evra na ime sudskih troškova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here