youtube.com/Novo jutro
Miodrag Linta

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocenio je kao teško licemerje izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da su prava preostalih Srba u Hrvatskoj zaštićena u skladu sa najvišim standardima.

On podseća da srpski povratnici i proterani Srbi ne mogu da povrate svoje otete ili uzurpirane stanove, kuće, zemlju i drugu imovinu, ne mogu da dobiju naknadu štete za uništene kuće i poslovne lokale, zaostale, a neisplaćene penzije, dinarsku i deviznu štednju…

– Srbi su diskriminisani u ostvarivanju prava na hrvatsko državljanstvo i prebilalište. Mnogi Srbi imaju problema sa priznanjem radnog staža koji su ostvarili i pre i tokom rata. Srbi u Hrvatskoj u praksi nemaju pravo na slobodnu upotebu srpskog jezika i ćirlice, na dvojezične nazive gradova, mesta i ulica, na dvojezične natpise na državnim institucijama, a 80-tak srpskih sela i zaoseka je i dalje bez struje – ukazao je Linta.

U Hrvatskoj, ističe, i dalje ima više od 30 poznatih grobnih mesta gde se nalaze posmrtni ostaci Srba a ekshumirani posmrtni ostaci se sporo identifikuju.

– Srpske žrtve se prećutkuju i negiraju, a hrvatski zločnici se slave. Proterani Srbi se hapse na osnovu poternica bez materijalnih dokaza – navodi Linta.

On je ocenio kao sramne i neosnovane i optužbe Hrvatske biskupske konferencije i tri udruženja hrvatskih veterana da predsednik SDSS-a Milorad Pupovac otvoreno radi protiv države i da destabilizuje Hrvatsku zbog njegove izjave da Hrvatska postaje faktor nestabilnosti jer rehabilituje ustaštvo.

– To jasno pokazuje da Hrvatska biskupska konferencija i udruženja hrvatskih veterana nisu spremni da se suoče sa genocidnom i ustaškom prošlošću hrvatskog naroda, da priznaju da je ustaški režim počinio genocid nad srpskim narodom u NDH, da se pokaju i zatraže oproštaj za svoj narod – kaže Linta.

Jasno je, kaže Linta, da hrvatska biskupska konferencija i udruženja hrvatskih veterana podržavaju rehabilitaicju NDH i ustaštva, da zastupaju proustašku tezu o velikosrpskoj agresiji i zalažu se da državno obeležavanje proustaških manifestacija u Kninu vezano za zločinačku akciju “Oluja” i Blajburgu vezano za ubijene ustaške zločince krajem Drugog svetskog rata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here