commoswikipedia.org/Medija centar Beograd
Miodrag Linta

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta zatražio je od nove vlade da se svim pripadnicima vojske i policije Republike Srpske Krajine prizna ratni staž za čitavo vreme rata u dvostrukom trajanju.

Postojećim Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica, krajiški borci su priznati samo do 27. aprila 1992. godine, kada je prestala da postoji SFRJ odnosno do 19. maja 1992. godine kada se JNA povukla što predstavlja kršenje člana 21. Ustava Republike Srbije, koji zabranjuje svaki vid diskriminacije, naveodeno je u saopštenju Saveza Srba iz regiona.

Linta smatra da Srbija ima ustavnu, nacionalnu i moralnu obavezu da prizna krajiške borce sve do 12. novembra 1997. godine kada je područje Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema vraćeno Hrvatskoj.

Podseća da je Ustavom SFRJ jasno definisano da je JNA predstavljala jednu komponentu oružanih snaga SFRJ koje su činile jedinstvenu celinu i sastojale se od JNA i Teritorijalne odbrane.

Ministarstvo odbrane nije uzelo u obzir nespornu činjenicu da u to vreme nije postojala Hrvatska kao država, i da su štabovi i jedinice Teritorijalne odbrane na krajiškom području bili deo SFRJ, smatra on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here