youtube.com/Novo jutro
Miodrag Linta

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta, ocenio je danas kao skandaloznu odluku hrvatskog pravosuda da obustavi sudski postupak protiv hrvatskog veterana Marijana Živkovica, kome se sudilo za razbijanje cirilicnih tabli septembra 2013. godine u Vukovaru.

Posebno je skandalozna izjava hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarovic koja je ocenila da je u pitanju prava odluka hrvatskog pravosuda, naveo je Linta u izjavi za javnost.

Ističe da je u pitanju jedan u nizu dokaza da “za ustaške snage ne važe Ustav i zakoni i da u širenju mržnje i netrpljivosti prema Srbima i svemu srpskom imaju snažnu podršku hrvatske predsjednice i hrvatske Vlade”.

U Hrvatskoj su po ko zna koji put pokažene temeljne evropske vrednosti i povrđeno da Hrvatska nije moderna demokratska država, naveo je on.

Linta ističe da “ustaške snage na čelu sa Grabar Kitarovic, Andrejom Plenkovicem, Ivanom Penavom i drugima” zastupaju tezu da je ćirilica nastavak velikosrpske politike, dokaz velikosrpske agresije i deo projekta velikosrpske srbizacije Vukovara.

“Zbog toga, ustaške snage u Hrvatskoj krše Ustav i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina prema kome Srbi imaju pravo na službenu upotrebu ćirilice i srpskog jezika u opštinama i gradovima gde čine više od trećine ukupnog broja stanovnika”, navodi Linta.

Podseća da prema popisu iz 2011. godine Srbi čine više od 33 posto stanovnika u 21 opštini i dva grada – Vukovar i Vrbovsko.

Linta ukazuje da je jedan od ključnih preduslova da Hrvatska podnese zahtev za članstvo u Evropskoj uniji bio usvajanje novog Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

“Današnji zakon je stupio na snagu decembra 2002. godine, a Hrvatska je podnela zahtjev za članstvo februara 2003. godine. Hrvatska u slučaju Srba skoro 17 godina sistematski krši Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina što samo potvrđuje ustaški karakter hrvatske države”, zaključio je Linta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here