Linta: Proširite optužnicu za zločin na Koranskom mostu

0

Hrvatsko pravosuđe je pristrasno: Miodrag Linta
 

"Zločin na Koranskom mostu je jedan od prvih ratnih zločina nad pripadnicima JNA u građanskom ratu na području bivše Jugoslavije. Za zločin je posle tri oslobađajuće presude krivim proglašen i na kaznu zatvora od četiri godine osuđen Mihajlo Hrastov", podsetio je predsednik Koalicije Miodrag Linta.

 

On je naglasio da je upravo ta presuda posle 20-godišnjeg postupka jedan u nizu primera koji potvrđuje tezu da je hrvatsko pravosuđe pristrasno i nepravično i da Hrvatska nije zaslužila da zatvori pregovore o poglavlju 23.

 

Pripadnici MUP-a i Zbora narodne garde Hrvatske su 21. septembra 1991. godine ispred mosta zaustavili dva kamiona u kojima su se iz jedne u drugu kasarnu prevozili pripadnici aktivnog i rezervnog sastava JNA. Oni su, posle pregovora i obećanja hrvatske strane da će biti pušteni na slobodu, odložili oružje.

 

Odmah po predaji, grupa zarobljenika, uglavnom aktivnih pripadnika JNA, odvezena je u policiju, a druga od 17 vojnika srpske nacionalnosti, uglavnom rezervista iz kordunaškog sela Krnjak, sprovedena je pešice preko mosta. Kada su stupili na most, pojavila su se uniformisana lica sa fantomamka na glavama koja su likvidirala njih 13.

 

Od četvorice preživelih, trojica su se spasila skokom sa mosta, a među njima i jedan sa teškim povredama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here