Tanjug

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje da spot Srpskog narodnog vijeća u kojem se Srbi u Hrvatskoj pozivaju da se izjasne na popisu stanovništva kao tzv. e-Srbi tj. putem interneta jeste jedan od brojnih dokaza da Hrvatska živi zarobljena u ustaškoj prošlosti i da je teško i opasno biti Srbin u Hrvatskoj, posebno u hrvatskim gradovima.

– Ljudi se plaše da se izjasne kao Srbi jer u Hrvatskoj vlada šovinistička atmosfera i istorijski revizionizam. Srbi se smatraju neprijateljima, agresorima i remetilačkim faktorom i kao takvi su izloženi fizičkom nasilju i brutalnom govoru mržnje u svakodnevnom životu, u medijima, portalima i društvenim mrežama. U mnogim hrvatskim gradovima i mestima mogu se vidjeti na desetine hiljada grafita koji veličaju ustaštvo, NDH i pozivaju na ubijanje Srba. Na sportskim utakmicama i na koncertima Marka Perkovića Tompsona i drugih pevača uzvikuje se ustaški pozdrav “Za dom spremni” i pevaju srbomrzačke pjesme – naveo je Linta.

On ističe da je u Hrvatskoj na sceni sramna revizija istorije posebno vezano za period Drugog svetskog rata. Značajan deo hrvatske javnosti, veteranska udruženja, političke stranke desnice i veći deo hrvatskog naroda i Katoličke crkve u Hrvatskoj zastupaju zastrašujuće teze da se u zloglasnoj NDH nije desio genocid nad Srbima, da NDH nije bila nacifašistička i genocidna tvorevina, da su ustaški zlikovci bili borci za hrvatsku slobodu i da je najveća fabrika smrti na Balkanu Jasenovac bio radni logor.

– Prema istraživanju koje su 2021. godine sproveli Institut za društvena istraživanja u Zagrebu i hrvatska nevladina organizacija GONG više od dve trećine ili oko 70 odsto učenika završnih srednjih škola u Hrvatskoj smatra da NDH nije bila fašistička tvorevina. Jedan od razloga jesu i udžbenici istorije u Hrvatskoj koji su odavno postali jedno od oružja za širenje mržnje prema Srbima – zaključio je predsednik Saveza Srba iz regiona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here