commoswikipedia.org/Medija centar Beograd
Miodrag Linta

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocenjuje da je prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman ratni zločinac jer je, kako kaže, sprovodio ustašku politiku Ante Pavelića.

– Tuđman je uz pomoć ustaške emigracije i pojedinih zapadnih centara moći uspeo u jednom delu da ostvari cilj ustaškog pokreta, a to je stvaranje etnički čiste Velike Hrvatske ognjem i mačem. Posledice ustaškog režima Tuđmana su masovni i planski zločini protiv Srba, etničko čišćenje srpskog naroda sa područja današnje Hrvatske, ali i zapadnokrajiških oština, zapadne Hercegovine, Bosanske Posavine i drugih delova Bosne i Hercegovine, sistematsko i organizovano pljačkanje i uništavanje srpske imovine i otimanje i ukidanje stečenih prava – naveo je Linta u izjavi koju je dostavio medijima a povodom 20 godina od smrti Tuđmana.

On u izjavi navodi i da su hrvatski političari, Katolička crkva, intelektualna elita i veteranska udruženja, a da bi opravdali „zločinačku Tuđmanovu politiku“ stvorili lažni mit o velikosrpskoj agresiji.

Hrvatski sabor je 2000. godine, podseća Linta, usvojio i skandaloznu i neprihvatljivu Deklaraciju o Domovinskom ratu prema kome su Srbija, JNA i krajiški Srbi tobože izvršili agresiju na Srbe a Hrvatska je tobože vodila pravedan, odbrambeni i oslobodilački rat.

Linta podseća i da je sredinom novembra agencija IPSOS, za Dnevnik Nove TV u Zagrebu, sprovela anketu da se vidi šta Hrvati misle o prvom hrvatskom predsedniku, a da su rezultati potvrdili „nespornu istinu da velika većina hrvatskog naroda smatra da je Franjo Tuđman najbolji hrvatski državnik pre svega jer je stvorio etnički čistu hrvatsku državu na ustaškim principima“.

– Prema toj anketi čak 79 posto ispitanika smatra da je Tuđmanova uloga u osvajačkom i agresivnom Domovinskom ratu bila pozitivna a svega njih 13 posto da je njegova uloga u ratu bila negativna dok 8 posto ne zna – naveo je Linta, te ocenio da je anketa samo jedan u nizu dokaza da se hrvatski narod nije suočio sa svojom genocidnom i ustaškom prošlošću i da današnja Hrvatska nije moderna i demokratska država, te da negira genocid iz vremena NDH i zločine devedesetih godina nad Srbima, a u kojoj se i dalje sistematski krše ljudska prava Srba.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime