Lipi: Divim se fudbalerima Srbije

0

Nedavno je gostovao u Srbiji i prisustvovao sastanku delegacija nacionalnih timova, koji će se boriti u kvalifikacionoj Grupi C za odlazak na Evropski šampionat 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini. Po povratku u Rim imao je samo reči hvale.

"Ovo mi je drugi put da sam boravio u Beogradu i obe posete su mi nezaboravne".

 

Pamtite li ih po dobru ili po lošem?
"Uvek mi je bilo mnogo lepo. Grad je neverovatno vedar, mladalački i optimizmom obojen, to se oseća u vazduhu, gotovo na svakom koraku, bez obzira na sve što je preživeo. Već zbog toga se od prvog trenutka osećate lepo, a tu su još i divni, gostoljubivi ljudi. To i spontanost u ponašanju, prihvatanje i druženje čini da se zaista osećate kao među pravim prijateljima ili kao da ste sa svojima kod kuće. Jednostavno vam je lepo… A, i ja sam se uverio da su tačne one priče da su Srpkinje među najlepšim na svetu, da ne pominjem srpske specijalitete, koji su zaista jedinstveni… Nažalost, došao sam poslom na kratko, ali sve zajedno je doprinelo da kažem da je nezaboravno i da o Beogradu uvek mogu da pričam samo sve najbolje".

 

Šta mislite o srpskoj reprezentaciji, koja se plasirala za Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi, a s kojom će Italija posle igrati u kvalifikacijama?

Džaba kvalitet bez – sreće

 

Šta mislite ko će igrati u finalu Lige šampiona u Madridu?

 

"Priznajem da nisam dobar prognozer. Eto, na primer, doskora sam mislio i čak i izjavljivao da to može biti Real Madrid, a vidite šta se desilo. Sada je na programu četvrtfinale i uskoro će se sve znati. Sigurno je da pored kvaliteta valja imati i malo sreće".

 

Šta je potrebno da se osvoji neki od ovih trofeja?

 

"Potrebno je mnogo toga, a nabrojaću samo osnovne faktore: tehnika, kondicija, iskustvo, psihička priprema, entuzijazam, saradnja i harmonija celog tima, a priznajem – i malo sreće.

Jer, to je i nama, pored ostalog, pomoglo na poslednjem Svetskom prvenstvu".

"Mislim sve najbolje i čestitam svima koji su doprineli ovom značajnom uspehu, jer znam da im grupa nije bila nimalo laka. Inače, pratim i divim se mnogim fudbalerima iz Srbije, koji igraju u raznim evropskim klubovima. Drago mi je da je, pored ostalih sportova u kojima ste uspešni, i fudbal omiljen i da privlači i mnogo mladih. Sa vašim već poznatim talentom za sve sportove, imate u fudbalu, po mom mišljenju, najbolji "rezervoar" mladih, talentovanih fudbalera, koji će jednog dana oduševljavati svet. Posebno sam srećan što će, posle mnogo godina raznih otežavajućih okolnosti i nesrećnih dešavanja, ovoga puta sa Balkana fudbal u Južnoj Africi predstavljati srpski tim".

Lipi je bio selektor "azura" od 2004. do 2006. godine, kad je u Nemačkoj osvojio titulu prvaka sveta, posle penal-ruleta u finalu sa Francuzima (5:3). Tri dana kasnije nije produžio ugovor, željan da se malo odmori od fudbala. Nasledio ga je Donadoni, ali rezultati italijanske reprezentacije na EP nisu bili na nivou svetskih prvaka. Ponovo je, uz velike molbe, 2008. angažovan trenerski vuk, da u kratkom roku pripremi tim koji u Južnoj Africi treba da brani svetsku titulu…

 

Nemate nimalo lak zadatak?
"Da, sada mi je mnogo teže nego onda, jer smo 2006. bili samo jedan od mnogih favorita, a sada kada se pojavljujemo kao svetski prvaci, svaka naša igra će biti pod lupom. Teško je braniti titulu, pogotovo svetskog prvaka".

Da li možete da predvidite ko će biti novi svetski šampion?

 

"Nije zahvalno davati takve prognoze, a po mnogima favorit je Brazil… To je tradicionalno veoma jak tim, imaju i snažnu volju da se "osvete" zbog neuspeha na prošlom Mondijalu. Ima još četiri, pet jakih reprezentacija, koje takođe imaju šanse, a uvek su moguća i iznenađenja".
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here