EPA-EFE/ROZIC IVAN
Dragan Čović

Lideri SNSD i HDZ BiH Milorad Dodik i Dragan Čović odbacili su mogućnost da im bude zabranjeno kandidovanje na izborima, koju je plasirao predsednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović. Podsetimo, Arnautović je rekao da bi, ako Kristijan Šmit, koga Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, pred Savetom bezbednosti oceni da Dodik i Čović krše Dejtonski sporazum, na dnevni red CIK-a moglo biti stavljeno pitanje njihovih kandidatura. Po zakonu, svi kandidati potpisuju pismenu izjavu da će poštovati Dejtonski sporazum, a iz sarajevske političke kuhinje već mesecima je pomenuti dvojac označen kao najveća prepreka sprovođenju sporazuma, što njih dvojica kategorički odbacuju.

– Dobro je da smo to čuli, da izbegnemo bilo kakva nagađanja oko toga šta je CIK BiH – rekao je Dragan Čović.

Iz Srpske poručuju da se o kandidaturama ne pita Arnautović i da to što on govori “nije njegova pamet”. Spekulacija da Dodiku bude zabranjeno kandidovanje kruži političkim kuloarima već mesecima. Osim navodnog kršenja Dejtona, pominje se i opcija da lideru SNSD budu na teret stavljene još neke stvari koje nisu u skladu s Izbornim zakonom.

Građani BiH trebalo bi da na birališta izađu 2. oktobra, ali taj datum još “visi u vazduhu” jer za izbore nije obezbeđen novac. To mora da bude urađeno do 19. maja, a kako su male šanse da do tada bude usvojen budžet zajedničkih institucija, velika je mogućnost da izbori budu prolongirani za 15 ili 30 dana.