Vesti
Konstruktivan razgovor

Makedonska spisateljica Rumena Bužarovska provela je nekoliko meseci na književnoj rezidenciji u Cugu. Kako se radni boravak ove balkanske literarne zvezde bližio kraju, rodila se ideja da se organizuju druženje i razgovor u kojem bi mogli da uživaju svi oni koji žive u Cirihu i okolini, a zanteresovani su za našu književnost, jezik i kulturu.

Tako je u ateljeu ŽEM u srcu Ciriha u subotu, 14. januara organizovano popodne za pamćenje. Malen ali upečatljiv prostor ateljea Željke Mićanović ugostio je dvadesetak ljubiteljki i ljubitelja lepe reči, a uz Rumenu Bužarovsku, ovom društvu priključila se i Jasmina Ahmetagić, poznata srpska književna kritičarka i istoričarka, koja se trenutno nalazi na istoj književnoj rezidenciji.

Razgovor sa Bužarovskom trajao je više od dva sata, tokom kojih su moderatorke Jelena Todorović Lazić i Jelena Angelovski inicirale teme razlike između kratkih priča, po kojima je ova spisateljica poznata, i romana, novog žanra kojim se trenutno bavi. Bilo je reči o njenim omiljenim temama, uticajima, književnim preporukama i iskustvima koja stoje iza književnog teksta.

Ljubitelji lepe reči

Odličan odziv

Publika se naročito živo uključila u razgovor kada je na red došla tema o životu tamo i ovde, koja je jedna od okosnica zbirke “Nikud ne idem” Rumene Bužarovske. Organizatorke su veoma zadovoljne odzivom i atmosferom među okupljenima i nadaju se da će ovo biti samo početak niza sličnih susreta u budućnosti.

Dođite nam opet