Liturgija pomirenja u Svetoj trojici?

0

 

U duhu sveopšte sloge i jedinstva vernog naroda, vladika Andrej je blagoslovio da se služi jedinstvena liturgija u hramu Sveta trojica. Ovom pozivu odazvali su se svi sveštenici, i vernici oba hrama, i s radošću ispunili hram Svete trojice u Vidikonu.

Ovu veličanstvenu sliku upotpunili su hor Svete trojice "Stevan Mokranjac", Svetouspenskog hrama Bogorodičin i hor "Romanos" iz Bazela, kao i pojci iz Tibingena pod dirigentskom palicom Vernera Dudlija.

 

Dve decenije nesloge

Pravoslavni vernici u Cirihu bili su u poslednje dve decenije podeljeni, zbog sukoba tadašnjeg vladike Konstantina sa starešinom hrama Svete trojice u Cirihu nakon čega je u Švemendingenu formirana druga ciriška parohija Uspenija Presvete Bogorodice.
Dve srpske parohije su tako godinama funkcionisale bez gotovo ikakvih međusobnih kontakata među vernicima, i sveštenstvom.

U ime crkvenog odbora hrama Sveta trojica, predsednik Milutin Šćepanović biranim rečima je pozdravio vladiku Andreja, sveštenike i veliki broj vernika koji su prisustvovali jedinstvenoj zajedničkoj liturgiji u istorijskom hramu Sveta trojica. Vladika je takođe pozdravio sve prisutne i pohvalio pojanje udruženih horova, kao i dolazak vernika iz obe ciriške crkve.
 

Episkop Andrej protumačio je okupljenim vernicima jevanđeljski odeljak o bogatom mladiću i biranim rečima ukazao na blagoslov sveopšteg jedinstva vrenika iz obe crkve.
 

Pored vladike Andreja, liturgiju su služili i protojerej Stanko Marković, paroh u Bernu i arhijeriski namesnik za Švajcarsku, arhimandrit Kozma iz hrama, protojerej-stavrofor Radomir Aćimović iz Londona, jerej Branimir Petković i protojerej Miroslav Simijonović iz Svetospenskog hrama u Cirihu.

Svečanost ove liturgije mira uveličali su svojim prisustvom oba rukovodstva ciriških hramova, kao i generalni konzul Republike Srbije u Konzulatu Cirih Zoran Jeremić i akademik Dimitrije Stefanović, generalni sekretar SANU.

Posle liturgije, uprava Svetotrojičnog hrama priredila je svečani ručak u crkvenoj sali. Tom prilikom vladika Andrej evocirao je uspomene na višedecenijski rad ove nadaleko čuvene crkvene opštine i zahvalio se Upravi i saradnicima crkve na odličnoj organizaciji i kako je naglasio "bratoljublju".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here