R. Patković
Oltar u bašti: Vladika Grigorije sa sveštenicima

Povodom hramovne slave, Male Gospojine, u parohiji Rođenja Presvete Bogorodice u Vupertalu, liturgiju je služio vladika Grigorije uz sasluženje više sveštenika, domaćina paroha Zorana Ilića, Mladena Janjića iz Kelna i Aleksandra Sekulića iz Diseldorfa, penzionisanog paroha vupertalskog Jovana Marića i protosinđela Jovana Stanojevića koji živi i bavi se naučnim radom u Vupertalu.

Lepo vreme omogućilo je da se liturgija služi u hramovnom dvorištu, a time i okupljanje većeg broja vernika bez narušavanja propisa o obaveznoj distanci. Tako je praznik i slavu svojim prisustvom uveličalo više od 250 vernika iz Vupertala i drugih parohija iz Severne Rajne i Vestfalije.

Prota Mladen Janjić i Nemanja Zivlak

Vladika Grigorije je govorio o tome kako se najvažnije i najmoćnije stvari odigravaju u dnu srca naših i da je svedok tih čuda Presveta Bogorodica, čije je srce bilo toliko čudesno da je otvorilo Bogu put da postane jedan od nas, a nama da postanemo izuzetno bliski njemu.

Slavsko znamenje pripremila je porodica Nemanje Zivlaka. Slavskom trpezom i domaćinskom požrtvovanošću Nemanja je sa svojom porodicom u prazničnom danu pokazao šta znači tradicionalno srpsko gostoprimstvo.

Vredno je napomenuti da je u vupertalskoj parohiji u prethodnih godinu dana urađeno mnogo na renoviranju crkvenih prostorija. O tome je posle liturgije okupljenim vernicima ali i za „Vesti“ govorio paroh Ilić.

Vernici iz Vupertala i drugih parohija

– Imamo Crkveni odbor sačinjen od starih iskusnih i mladih energičnih članova ove parohije. Oni, ali pre svega dobra volja svih parohijana da dobrovoljnim radom i finansijama pomognu renoviranje i svemu udahnu nov životni dah u ovoj Crkvenoj opštini daju vidljive i upečatljive rezultate – rekao je za naš list protojerej-stavrofor Zoran Ilić.

U potpunosti je renovirano 150 metara kvadratnih stambenog prostora kojim raspolaže Crkvena opština. Poseban utisak ostavlja u novo ruho obučena parohijska sala sa dečjom igraonicom. Narednih dana sledi renoviranje južne strane krova na hramu i zamena petnaestak dotrajalih otvora.

Zahvalio vernom narodu: Paroh Zoran Ilić

Edukativne radionice

– U našoj parohiji imamo u planu da, koliko to bude bilo moguće u ovom neobičnom vremenu korone, nastavimo renoviranje svih prostora Crkvene opštine i parohijskih sala, ali i da te prostore obogatimo edukativno-obrazovnim i kulturnim sadržajima za sve generacije naših parohijana. Jedan od prvih sadržaja biće radionice za usavršavanje nemačkog jezika za novopristigle parohijane iz naših matičnih zemalja i igraonice za decu koje će mališanima omogućiti intenzivnije korišćenje srpskog jezika. Novi prostor svakako će obezbediti komfornije uslove za probe hora, a u planu su i mnogi drugi projekti kulturno-obrazovnog i edukativnog sadržaja – naglašava protojerej-stavrofor Zoran Ilić.