SPC
Saborni hram Svetog Save u Beču

Srpska pravoslavna crkva u Austriji proslaviće ovog vikenda najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

I pored strogih epidemioloških mera, vernici će imati mogućnost da prisustvuju prazničnim liturgijama u crkvama SPC širom Austrije. Pošto se moraju primeniti važeće epidemiološke mere koje podrazumevaju nošenje maske, ali pre svega držanje fizičke distance, u hramovima će biti ograničen broj vernika.

Zbog toga će u Sabornom hramu Svetog Save u Beču, na primer, biti služene tri vaskršnje liturgije, kako bi što veći broj vernika mogao sa svojim sveštenicima da proslavi Vaskrs.

U ponoć će biti služeno vaskršnje jutrenje i Sveta liturgija, a zatim će u 7 sati ujutru biti služena druga, a u 9 sati i treća Sveta liturija.

U ponedeljak, na drugi dan Vaskrsa, u 8 sati biće služena Sveta liturgija, a u 18 sati večernja.

Trećeg dana Vaskrsa, u 8 ujutru u Sabornom hramu biće služena Sveta arhijerejska liturgija.

Srbi širom Austrije na Vaskrs, u nedelju, zbog važećih epidemioloških mera, najveći hrišćanski praznik će potom proslaviti u svojim domovima, u najužem krugu porodice.

Za razliku od ranijih godina, uz izuzetak prošle, ovaj radosni praznik neće moći da dele i proslave sa svojim prijateljima i poznanicima Austrijancima, koji su “svoj” Uskrs proslavili pre par nedelja, uz iste mere i uslove.