EPA/Andy Rain

Fudbaleri Liveprula osvojili su Liga kup Engleske nakon što su posle boljeg izvođenja penala na “Vembliju” savladali Čelsi rezultatom 11:10 (0:0).

U neverovatnoj penal seriji odlučujući pogodak za Crvene postigao je golman Keleher, dok je rezervista tima iz Londona Kepa Arisabalaga šutirao visoko preko gola.

Liverpul je pred 85.512 gledalaca gledalaca osvojio rekordni deveti trofej Liga kupa, Mančester Siti imao osam, dok su Plavci ostali na pet. Klopova ekipa je pehar vratila na Enfild posle punih deset godina.

U prvom poluvremenu oba tima imala su nekolko odličnih prilika, ali su mreže mirovale. Prvi je šansu imao Kristijan Pulišić, koji je u 6. minutu sa svega šest, sedam metara šutirao direktno u golmana Crvenih Kivina Kelehera.

Deset minuta kasnije Mejson Maunt nije uspeo da donese prednost Čelsiju, a ekipa sa Enfilda pretila je preko Mohameda Salaha i Sadia Manea. Egipćanin je u 22. minutu solidno šutirao, igrači Liverpula su ubrzo tražili penal zbog igranja rukom jednog fudbalera Čelsija u kaznenom prostoru, a čuvar mreže Čelsija Eduard Mendi je u 31. minutu spasao svoj tim posle udarca Manea.

U finišu sadržajnog prvog poluvremena Salah je još jednom bio u odličnoj situaciji, kao i Maunt koji je u 45. minutu šutirao malo pored desne stative.

Liverpul je i u 49. minutu tražio najstrožu kaznu posle pada Salaha u šesnaestercu, ali sudija se Stjuart Atvel ni ovoga puta nije oglasio. Samo nekoliko trenutaka kasnije Maunt je nije imao sreće – pogodio je desnu stativu.

U 64. minutu Salah je promašio, za njegove standarde, nemoguće. Egipćanin je posle dodavanja Manea izašao sam ispred Mendija, prebacio je golmana Plavaca, ali nije najbolje šutirao.

Liverpul je na putu do osvajanja trofeja savladao Norič (0:3), Preston (0:2), Lester (3:3, penalima 5:4), Arsenal (0:0, 0:2) i Čelsi (0:0, penalima 11:10).

Tri minuta kasnije Klopova ekipa je povela na Vembliju – Liverpul je izveo slobodan udarac, Mane je na drugoj stativi “spustio” loptu ka Žoelu Matipu kome nije bilo teško da glavom zakuca loptu u gol. Ipak, pogodak je posle VAR provere poništen jer je Virdžil van Dajk navodno bio u ofsajdu.

Ni Luis Diaz u 76. minutu nije uspeo da nadmudri odličnog Mendija, a ubrzo je poništen i pogodak Kaija Haverca zbog ofsajda u kojem su bili Timo Verner i Romelu Lukaku.

Liverpul je svim silama pokušavao da utakmica ne ode u produžetke i bio je mnogo opasniji i konkretniji rival. Rezervista Džejms Milner je u 82. minutu imao dobru šansu, ali je loše šutirao, Diaz je u 86. ponovo zapretio, međutim, Mendi je bio na visini zadatka. Baš kao i u drugom minut nadoknade kada je zaustavio pokušaj Van Dajka.

Poslednju šansu u regularnom delu meča imao je Lukaku, ali je Belgijanac u 90+5. minutu šutirao po sredini gola u Kelehera.

Čelsi je u prvom produžetku još jednom zatresao mrežu Crvenih, međutim, VAR je u 98. minutu poništio pogodak Lukakua zbog ofsajda.

U 109. minutu po treći put poništen je i gol ekipa Tomasa Tuhela – ponovo je u ofsajdu bio Haverc. Do kraja drugog produžetka nije bilo mnogo uzbuđenja, a jedino je vredan pažnje bio trenutak kada je specijalista za penala Kepa u finišu na golu nasledio Mendija. Ipak, Španac se nije proslavio…

U penal seriji redom su sigurni bili Milner, Fabinjo, Van Dajk, Aleksander-Arnold, Salah, Žota, Origi, Robertson, Eliot, Konate i golman Keleher za Liverpul, odnosno Alonso, Lukaku, Haverc, Džejms, Žoržinjo, Ridiger, Kante, Verner, Tijago Silva, Čaloba za tim iz Londona, dok je čuvar mreže Kepa šutirao visoko preko gola.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here