EPA
Liz Tras

Liz Tras podnela je ostavku na mesto premijerke Velike Britanije posle 45 dana na tom mestu.

Pred desetinama novinara ispred Dauning strita br. 10 Tras je rekla da je došla na funkciju u vreme “velike ekonomske i međunarodne nestabilnosti”.

Tras je navela da je stupila na funkciju sa “vizijom o ekonomiji sa niskim porezima i visokim rastom”, posle Bregzita.

– Priznajem da, s obzirom na situaciju, ne mogu da izvršim mandat na koji me je izabrala Konzervativna partija, s toga sam razgovarala sa Njegovim Veličanstvom Kraljem da ga obavestim da podnosim ostavku na mesto lidera Konzervativne stranke – navela je ona.

Liz Tras dalje kaže da se danas sastala i sa predsednikom Komiteta 1922, parlamentarne grupe konzervativaca, Grejemom Brejdijem. Oni su se složili da će u narednih nedelju dana biti održani izbori za rukovodstvo, dodajući da će ona ostati na mestu premijera dok se ne izabere naslednik.

“Gardijan” navodi da je u 45 turbulentnih dana njen mali budžet potresao tržišta, da je izgubila dva ključna ministra za to vreme, ali i poverenje gotovo svih svojih poslanika.

Analitičari navode da je mini buždet slomio i Veliku Britaniju i Liz Tras. Sa inflacijom na vrhuncu u poslednjih 40 godina, rastućim rizicima od recesije i višim troškovima zaduživanja u naprednim ekonomijama – to je, kažu, bilo veliko kockanje u pogrešnom trenutku.

Ostavka znači da će Velika Britanija u oktobru dobiti svog trećeg premijera u ovoj godini.

Kancelar Džeremi Hant potvrdio je da neće biti sledeći lider konzervativaca i premijer Velike Britanije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here