Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić rekao je da najnovija inicijativa za povezivanje svih ekonomija zapadnog Balkana, poznatija kao “mali Šengen”, nije stvaranje nove Jugoslavije, “Balkanije” ili alternativa EU, nego je treba posmatrati isključivo kroz ekonomsku prizmu.

On je ocenio da ovu inicijativu od početka prati previše politizacije, a premalo pragmatičnog i racionalnog pristupa i istakao je da ona za ekonomije zapadnog Balkana predstavlja situaciju u kojoj svi dobijaju.

– Mi u regionu smo probali sve, od mržnje i nacionalizma do ratova, jedino još nismo probali da budemo normalni i pragmatični – naveo je Ljajić, upozorivši da će šverceri i špekulanti naći način da otvore privrede regiona u slučaju da to ne urade države.

On je istakao da “ovo nikako nije stvaranje nekog novog saveza, nove Jugoslavije, nove Balkanije, već sublimiranje i oživljavanje svih regionalnih inicijativa koje su do sada postojale, počev od CEFTA, preko Savjeta za regionalnu saradnju, do Berlinskog procesa, a koje su u osnovi imale slobodan protok ljudi, robe, ideja, kapitala”.

Ljajić je dodao da region kao celina ekonomski zaostaje za razvijenim zemljama i da je to ključni razlog koji ukazuje na nužnost pokretanja ove inicijative. On je naglasio da “mali Šengen” nije politički savez, ni alternativa EU, koja je cilj svakoj zemlji regiona, ali se njihove privrede čine konkurentnim za nastup na globalnom tržištu.

Ljajić je dodao da se zemlje zapadnog Balkana nalaze u fazi druge industrijske revolucije, koju karakteriše poluautomatska proizvodnja, dok je savremeni svet u četvrtoj fazi, koja je zasnovana na primeni visokih tehnologija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here