Ljajić: Neće biti države Sandžak

0

Ljajić: Država Sandžak je davno završena priča

"Mnogi sada grabe priliku da dođu do političkih poena. Bošnjački nacionalisti kažu da je ovo dokaz da Srbija hoće da poništi i uništi Sandžak i da marginalizuje Bošnjake, a srpski nacionalisti da neko hoće da stvara državu", rekao je Ljajić, dodavši da se pogrešno otvaraju velike nacionalne teme oko pitanja koje ima isključivo životni karakter.

Moja ostavka nije Mladićeva pobeda

 

Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, ocenio je da njegova ostavka u Akcionom timu za saradnju sa tim sudom ne predstavlja ni simboličnu ni bilo kakvu drugu pobedu optuženika Ratka Mladića.

 

"Zbog činjenice da je Mladić na slobodi najviše gubi Srbija, a niko pojedinačno ne dobija", upozorio je Ljajić.

 

’’Što se tiče priča o stvaranju nekakve "države Sandžak, ta priča je davno završena. Bio sam protiv priča o autonomiji Sandžaka i kada sam tamo proglašavan za izdajnika. Autonomija je davno ispričana istorijska tema kojoj se ne treba vraćati. To je nemoguća misija. O tome razmišlja marginalan i beznačajan broj ljudi", ocenio je Ljajić.

 

Ljajić je naveo da je pitanje sandžačkih opština, za koje se nada da će u dogovoru sa Vladom Srbije postati jedan region, predstavlja ”tehničko, a ne političko pitanje” i da ono ne može da ugrozi opstanak vladajuće koalicije.

 

’’Važno je da Sandžak bude u jednom regionu isključivo iz ekonomskih, privrednih, saobraćajnih i praktičnih razloga, jer ovo nije regionalizacija koja ima ikakvu političku dimenziju, rekao je ministar za rad i socijalnu politiku u intervjuu "Novostima".

 

Prema uredbi o statističkoj regionalizaciji, šest sandžačkih opština – Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Nova Varoš, Priboj i Prijepolje svrstane su u dva okruga – Zlatiborski i Raški, nakon čega su bošnjačke partije od vladajuće koalicije zatražile da te opštine jednom okrugu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here