Prosvjeta
Dotakli srca prisutnih: Glumci iz Beča na sceni

Glumci Prosvjetinog teatra mladih iz Beča izveli su pozoršnu predstavu “Šta to beše ljubav” u Gracu. Bilo je to prvo gostovanje Prosvjetinog pozorišta mladih u glavnom gradu austrijske pokrajine Štajerska. Publika je na svaku izgovorenu rečenicu odreagovala ovacijama i sa oduševljenjem ispratila tragikomične likove u predstavi.

Gostovanje predstave organizovali su članovi Prosvjete Austrija, sa bečke strane inicijativu je pokrenula rediteljka Vesna Špirić, dok je veliki deo organizacije preuzela Marija Đokić iz Graca, koordinator Prosvjetine škole srpskog jezika u tom gradu.

Kraj predstave publika dočekala na nogama

– Predstava je bila odlična. Publika u Gracu je željno iščekivala ovakva kulturna dešavanja, kojih je u ovom gradu, u odnosu na Beč, nesumnjivo manje. Svojim oduševljenjem tokom, a potom i ovacijama na kraju predstave jasno su pokazali koliko im se performans dopao. Svako od nas je mogao da se pronađe u nekom od likova. Osim što su nas zabavili istovremeno su nas naterali da razmislimo o mnogim društvenim problemima i pitanjima vezanim za međuljudske odnose. Sa nestrpljenjem očekujemo glumačku ekipu iz Beča da nas ponovo obraduje i razveseli svojim nastupom – rekla je Marija Đokić.

Vesna Špirić, rediteljka i glumica u predstavi ne krije zadoivoljstvo.

Mladi umetnici uzvratili aplauzom

– Drago mi je što smo uspeli da dotaknemo srca ljudi u Gracu koji su vapili za predstavama na maternjem jeziku, jer su do sada veoma retko izvođene. Nadam se da će ova predstava pokrenuti niz kulturnih dešavanja ovog tipa u ovom ljupkom gradu – istakla je Vesna Špirić

Uz nju su u predstavi igrali Nikola Despotović, Kristina Đenđinović, Nikola Prerad, Veselin Rafailović, Marija Živanović, Jelena Lejić i Dejan Knežević.

– Doček i energija publike u Gracu nadmašila je naša očekivanja! Drago mi je da smo prvenstveno naišli na veliko interesovanje, zatim uspeli da napunimo salu i na kraju dobijemo divne komentare, gromoglasan smeh i ogroman aplauz – ukazala je Kristina Đenđinović.

Članovi Prosvjetinog teatra mladih

Prvi put van Beča

Ovo je bilo treće izvođenje predstave “Šta to beše ljubav”, ali prvo van Beča.

– Nadam se da je ovo prva u nizu predstava u Gracu i da ćemo uskoro opet imati priliku da budemo deo atmosfere koju nam je priredila publika u ovom divnom gradu – kaže Kristina Đenđinović.

Režira i glumi: Vesna Špirić

Kombinacija tekstova

“Šta to beše ljubav” je tragikomedija koja predstavlja kritiku društva, nezdravih veza i muško-ženskih odnosa, u kojoj likovi na komičan način prikazuju mane pojedinca i društva.

Scenario je nastao kao kombinacija tekstova iz različitih komedija, Dušana Kovačevića, Duška Radovića, ali i tekstova koji su napisali Žan Anuj, Molijer, Nik Zagone i drugih.

Tako su reditelji Vesna Špirić i Nikola Despotović, adaptacijom poznatih tekstova, dobili potpuno novu percepciju i novu priču.