Na današnji dan rođen je Marsel Prust, francuski intelektualac, romanopisac, esejista i kritičar, najpoznatiji po delu “U traganju za izgubljenim vremenom”, koje je ostavilo dubok trag, ne samo u Francuskoj, već i u evropskoj književnosti 20. veka.

Marsel Prust rođen je 10. jula  1871. godine u bogatoj lekarskoj porodici. Nežan i osetljiv, u detinjstvu je bolovao od astme, što je obeležilo čitav njegov potonji život. Prust je odgojen u očevoj katoličkoj veri. Godine 1882. postao je učenik škole Lycée Condorcet u Parizu. Zbog bolesti je prekinuo školovanje. Uprkos lošem zdravlju, odslužio je jednu godinu u francuskoj vojsci u Orleanu. Ovo iskustvo mu je poslužilo za treći deo ciklusa romana “U traganju za izgubljenim vremenom”, “Vojvotkinja de Germantes”.

U mladosti je posećivao salone. Kako bi umirio oca, koji je insistirao da izgrađuje karijeru, uspeo je da dobije mesto volontera u biblioteci Mazarin u leto 1896. Značajnim naporima dobio je bolovanje, što se protegnulo na nekoliko godina, te se smatralo da je napustio radno mesto. Nikada nije radio, te se nije selio iz roditeljskog stana sve do njihove smrti.

Njegov život i porodično okruženje znatno se izmenilo između 1900. i 1905. U februaru 1903. njegov brat Robert se oženio i napustio dom. Iste godine u novembru mu je preminuo otac. Naposletku, u septembru 1905. godine izgubio je majku, što ga je najviše pogodilo. Majka mu je ostavila značajno nasledstvo. Kroz ovaj period zdravlje mu je bilo naročito narušeno. Poslednje tri godine života proveo je u svojoj spavaćoj sobi, spavajući danju i radeći na romanu noću. Preminuo je od upale i apscesa pluća 1922, a pokopan je na groblju Per Lašez u Parizu.

Prust se bavio pisanjemi i objavljivnjem od ranog doba. Kao izobražen i prefinjen mladić kretao se u modernim građanskim, umetničkih i aristokratskim krugovima, pisao i prevodio. Svoje glavno životno delo pisao je desetak godina, u trci sa bolešću i smrću. U gotovo potpunoj osami i odustajanju od svih drugih delatnosti nastalo je jedno od najobimnijih i najvrednijih dela svetske književnosti, veliki roman “U traganju za izgubljenim vremenom”. Sastoji iz sedam knjiga: “U Svanovom kraju”, “U seni devojaka cvetova”, “Oko Germantovih”, “Sodoma i Gomora”, “Zatočenica” , “Nestala Albertina” i “Vaskrslo vreme”. Roman ima oblik esejizovanih memoara: to je zapravo fikcionalizovana i minucioznim raščlanama povezana kvaziautobiografija u kojoj su svi elementi uzeti iz realnosti, ali stilizovani u smislu Prustove filozofije i estetike, u simbolističkom i impresionističkom duhu vremena.

Naslednik Montenja, francuskih moralista, memoaristike vojvode de San Simona, Stendala i Dostojevskog, Prust je ostvario jedno od najvećih dela u istoriji književnosti, delo koje se galerijom likova, mudrošću, humorom i humanošću može svrstati u vrhunce pisane reči.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here