Tanjug
Predsedniku dres na dar: Aleksandar Vučić s decom

Predsednik Aleksandar Vučić primio je u Palati Srbija u Beogradu mlade sportiste iz dijaspore, sa Kosova i Metohije i iz Republike Srpske, učesnike kampa Srbija te zove 2022. Mladim učesnicima kampa, Vučić je poručio da moraju da znaju gde su nam koreni i gde pripadamo i pozvao ih da uvek misle na maticu.

Predsedniku su u ime svih mladih sportista Ignjat Vujičić i Anastasija Slović uručili poklon za uspomenu na posetu i druženje. Obradovali su ga dresom s njegovim inicijalima i potpisima svih učesnika kampa Srbija te zove 2022, na čemu im se predsednik zahvalio.

Došli iz pola sveta

– Ovde su deca iz pola sveta, Nemačke, Austrije, Italije, Kanade. Imamo i decu iz Hrvatske, sa Banije, Korduna, iz Crne Gore, Severne Makedonije. Imali bi i decu iz Australije ove godine pošto se oko toga mnogo trudi naš čuveni košarkaš Aleks Marić. To vaše okupljanje u sportskom kampu u Srbiji toliko je važno da nisam u stanju da pronađem dovoljno dobre reči pa ću citirati naše pisce. Otadžbina veza koja nas spaja sa ljudima našeg roda i jezika, a program Srbija te zove 2022 baštini upravo ovo rodoljublje Petra Kočića. A da je otadžbina kolektivni duh jednog naroda, rekao je veliki Jovan Dučić. Otadžbina je ta koja nas spaja – poručio je Vučić.

On je mališanima rekao da su i jezik i pismo nešto što mora da nas spaja ma gde da živimo u svetu.

– Iako živimo u različitim zemljama, uvek znamo gde su nam koreni, kome pripadamo – naglasio je predsednik.

Vučić je napomenuo da je ovaj sportski kamp omogućio mladima da se druže, igraju i takmiče sa vršnjacima iz Srbije, dijaspore i regiona.

– Imali ste prilike da mnogo toga naučite od poštovanih trenera. Želeo bih da se zahvalim svima koji su učestvovali, posebno Igoru Marinkoviću, Lazaru Mladenoviću, Branislavu Vučićeviću, Saši Rokviću, Andriji Mladenoviću – kazao je Vučić i zahvalio se državnim ustanovama koje su pomogle projekat, kao i nevladinim organizacijama koje su ustanovile sportski kamp.

Ovo je vaša zemlja

Država će, kako je dodao, učiniti sve da finansijski olakša održavanje ovog sportskog kampa, kako bi mladi sportisti videli da imaju poštovanje i iskrenu ljubav u svojoj Srbiji.

– Iskreno se radujem svakom ovakvom susretu i srećan sam što su deca puna energije i zadovoljna boravkom u svom Beogradu i svojoj Srbiji. Mnogo mi je drago što vam se dopao Hram Svetog Save, i smatram da je najlepši u Evropi. Naša namera je da se uvek vraćate u svoju Srbiju, da stalno razmišljate šta možete da uradite za otadžbinu. Živela Srbija! – rekao je predsednik i pozvao mlade iz regiona i sveta da igraju za našu reprezentaciju u sportu kojim se bave.

Prilika za napredak

Sportski kamp Srbija te zove 2022 ove godina okuplja oko 200 mladih iz regiona i sveta, uzrasta od 12 do 15 godina. Oni tokom desetodnevnog boravka imaju priliku da treniraju, ali i da se takmiče u tenisu, odbojci, fudbalu, košarci i rukometu, a treninge vode profesionalni sportisti iz Srbije.

Ima mesta za sve

Predsednik Vučić je rekao da bi voleo da vidi u ovom projektu više dece koja nisu Srbi, pošto u njemu učestvuju kao treneri Bošnjaci, Mađari i drugi kojima je, dodaje, Srbija zemlja domovina.

– Zaista bih voleo da na ovaj način širimo i tu vrstu najbližih odnosa – rekao je Vučić.

Kurti sprema likvidacije

Na konferenciji za medije nakon prijema mladih sportista, predsednik Aleksandar Vučić upozorio je da prištinski premijer Aljbin Kurti sprema napad na Sever Kosova koji uključuje i likvidacije naših ljudi.

– Priština koristi situaciju u Ukrajini da bi vodila kampanju protiv Srbije. Lažu da Srbija želi da napadne iako je situacija upravo suprotna. Oni pripremaju likvidacije naših ljudi na severu pod plaštom borbe protiv kriminala. Otvoreno to kažem. Upozoravam ih da to ne čine. Nemojte da ubijate ljude. Mi da ubijamo nikoga nećemo. Potrebni su nam mir i stabilnost – poručio je Vučić.

On je rekao da su mu poznati planovi Prištine i da ih moli da ne planiraju nikoga da hapse i ubijaju.

– Smeta im svako ko je slobodnog duha. Svako im je kriminalac ako je Srbin. Koristiće sve političke patrljke u Beogradu da te ljude označe kao najgore – rekao je Vučić.

Skladišta puna gasa

Predsednik je rekao i da se sve čini kako bi se pripremili energenti za zimu, a da vrednost gasa koji Srbija ima u skladištima iznosi više od 1,3 milijarde evra, dok se se ugalj kupuje gde je to moguće.

– U našem delu skladišta imamo 264,7 miliona kubnih metara gasa i 201 milion kubnih metara koje smo kupovali kao dodatne količine u Mađarskoj – rekao je Vučić.

Priprema za životne utakmice

Kamp se održava u Domu učenika srednjih škola “Patrijarh Pavle”, a osim sportskih treninga i takmičenja polaznici mogu da kroz šetnje upoznaju i neke od kulturnih znamenitosti Beograda.

Mlade učesnike posetili su tokom kampa zvaničnici Vlade Srbije, a među njima i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon. On je istakao da osim što ova najtalentovanija deca treniraju zajedno, ona imaju i mogućnost da izučavaju srpski jezik i kulturu.

Mnistarka za rad Darija Kisić rekla je da je veliko zadovoljstvo biti u društvu dece, zbog koje sve što radimo ima smisao i koja su naša budućnost.

– Ovde su deca iz naše dijaspore, koja su došla u svoju zemlju, odakle potiču njihovi preci. Nadamo se da će ona kao vrhunski sportisti u budućnosti s ponosom nositi dres Srbije i da ćemo zahvaljujući njima mnogo puta čuti našu himnu na takmičenjima širom sveta – poručila je ministarka Kisić.

Kamp je posetio i ministar prosvete Branko Ružić koji je deci poručio da se kroz takmičenja spremaju i za životne utakmice.