Z. Mirković
Ana Atanasković i Svetlana Matić

Knjiga “Moja ljubav Nikola Tesla” autorke Ane Atanasković iz Beograda promovisana je u Beču, u organizaciji Austrijsko-srpskog kulturnog društva “Vilhelmina Mina Karadžić”.

Prisutne je u ime Zajednice srpskih klubova u Beču, u čijim se prostorijama i održala promocija, pozdravio predsednik Luka Marković, koji se zahvalio autorki na dolasku, a posebno Svetlani Matić što je do sada organizovala niz značajnih kulturnih manifestacija, iako društvo koje vodi postoji samo tri godine.

Prof. Svetlana Matić, govoreći o romanu koji je preveden na engleski jezik, istakla je da je reč o delu koje otkriva Teslinu drugu, misterioznu stranu ličnosti. Autorka je roman posvetila pokojnom ocu Stanimiru Atanaskoviću, zahvaljujući kome je stekla prva saznanja o Nikoli Tesli u časopisu “Galaksija” i imala priliku da čita o ženama koje su ga volele. Među njima je bila i Ketrin Mekmehon Džonson, supruga Roberta Andervuda Džonsona, Teslinog odanog prijatelja.

Ana Atanasković je naglasila da je knjiga podeljena u pet celina: Vazduh, Zemlja, Vatra, Voda i Etar, koji je dodala jer, kako je istakla, Nikola Tesla je u njega verovao, dok Albert Ajnštajn nije.

Knjiga je, kaže, nastala kao rezultat istraživanja sprovedenih u Srbiji i Americi, a pisana je u obliku dnevnika Ketrin Mekmehom koji ona vrlo pedantno vodi i u njemu opisuje susrete sa Teslom koji obiluju osećanjima prepunim čežnje, sreće, tuge i iščekivanja, u vreme kada je slavni naučnik posećivao njihov dom.

– Dnevnik se oslanja na pisma Ketrin Mekmehom iz kojih je autorka crpila podatke i vešto ih pretvorila u ljubavnu priču, platonsku, neostvarenu, ali veoma nabijenu emocijama. Vrlo vešto Ana opisuje njihov odnos mereći svaku napisanu reč, suptilno opisujući i erotske scene, svesna odgovornosti da piše o vanvremenskom naučniku iz jednog drugačijeg ugla. Zanimljiv je opis u delu “Vatra” gde autorka opisuje susret Tesle i Ketrin, koja je rekla da je “upoznala čarobnjaka” koji se zove se Nikola Tesla – objasnila je ona.

Delove iz knjige čitali su prisutnima glumac Milinko Ametović Beganović i Matićeva, a pročitano je izazvalo veliko interesovanje publike.

Publika je sa zanimanjem slušala detalje iz života slavnog naučnika

Poslednja želja

Atanaskovićeva je govoreći o svojim impresijama pišući ovo neobično štivo, istakla da je glavna junakinja na samrti zamolila svog supruga da čuva Nikolu Teslu.

– To saznajemo iz pisma Roberta Andervuda Džonsona upućenom Tesli: “Dragi Tesla, želja gđe Džonson, te poslednje noći njenog života, bila je da ostanem u vezi sa vama. To je prilično težak zadatak, ali ja neću biti kriv ako ne bude ispunjen. Srdačno vaš Luka” – navela je ona.