Letina kuhinja

Osim što poboljšavaju ukus i čine nas srećnim, ljute papričice su jedna od najboljih prirodnih antiupalnih namirnica

Ljute papričice bogate su prehrambenim vlaknima i mnoštvom vitamina i minerala. Najvažnija supstanca koju sadrže jeste vrsta alkaloida – kapsaicin. On papričicama daje ljutinu, a najviše ga ima u unutrašnjosti ploda. Što su papričice ljuće, to su zdravije.

Produžavaju život

Istraživanje je pokazalo kako su odrasle osobe koje su jele jednu svežu ili sušenu ljutu papričicu jednom mesečno tokom 20 godina umanjile šansu za smrću za čak 13 odsto. Iako stručnjaci nisu sigurni zašto je to tako, sumnjaju da je tu reč o protivupalnom delovanju papričice i činjenici da umanjuje šanse za gojenje.

Zaustavljaju curenje nosa

Neprestano curenje iz nosa, koje nije rezultat prehlade, alergije ili dima cigarete, zaustavićete s nekoliko kapi kapsaicina (sastojak koji ljutoj papričici daje intenzivan ukus), a začepljen nos vas neće gnjaviti čak i po nekoliko meseci.

Ubrzavaju metabolizam

Kapsaicin ubrzava povećanje telesne temperature tela, ali i podstiče razgradnju masti i ne dopušta njihovo nakupljanje. Uostalom, ljute papričice kontrolišu apetit i ubrzavaju metabolizam, što ih čini idealnom namirnicom za mršavljenje.

Ublažavaju bolove

Kapsaicin aktivira osećaj toplote zbog kojeg će mozak signale bola percipirati kao signale vrućine, a ovaj trik korišćen je godinama kako bi pomogao da se kontroliše bol.

Ublažavaju simptome artritisa

Jedna studija pokazala je kako kapsaicin za nekoliko nedelja smanjuje nelagodu nastalu zbog artritisa i fibromijalgije za 50 odsto. Rezultati drugih studija nisu bili dovoljno uverljivi i pokazali su da kapsaicin ipak najbolje deluje u kombinaciji s drugim sredstvima za ublažavanje bola.

Podstiču zdravlje kardiovaskularnog sistema

Pokazalo se da ljute papričice smanjuju nivo holesterola i triglicerida i sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Kulture koje široko primenjuju čili imaju mnogo manji procenat srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze.

Na kraju, bili ljubitelji ljutih papričica ili ne, uvek ih možete koristiti u domaćinstvu, jer one su prirodno antibakterijsko sredstvo i, kao takvo, uništava bakterije i druge mikroorganizme koji mogu da naštete konzervisanoj ili pakovanoj hrani.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here