Logorašima socijala, a ustašama penzije

Domobrani ne brinu: Na budžetu i Pavelićevi sledbenici
 

U međuvremenu, između prošle i predstojeće posete Jasenovcu, Hrvatska je promenom zakona ukinula ionako simbolične naknade (140 evra) koje su primali preživeli jasenovački logoraši i pripadnici NOR-a. Na tu sramotnu činjenicu na konferenciji za štampu u Zagrebu upozorile su neke nevladine organizacije.

Tako je 3.800 preživelih logoraša iz Drugog svetskog rata i sudionika Narodno-oslobodilačke borbe ostalo bez tih primanja od 1. januara ove godine.
Iz nadležnih službi su ih obavestili da treba da se jave službama uprave i socijalne zaštite i zatraže socijalnu pomoć. Tako su potezom pera, malobrojni preživeli logoraši svrstani u, za njih svakako, ponižavajuću kategoriju socijalnih slučajeva.

– Mislim da razumete u čemu je tu razlika, upozorila je Vesna Teršelić iz NVO Dokumenta. Razlika je u tome kako bivši logoraši doživljavaju tu promenu.

– S jedne stane, imali su podršku zbog onog što su pretrpeli, da bi im se sada reklo da je jedino što u Hrvatskoj mogu dobiti jeste vrlo skromna socijalna pomoć – ocenila je Teršelićeva.

I to je samo jedan od poslednjih kamenčića u mozaiku koji potvrđuje da se Hrvatska svog antifašizma i partizanskog pokreta seća samo na deklarativnoj razini, dok se u stvarnosti, između prigodnih godišnjica, uporno rehabilituje ustaštvo i NDH. Preko dvadeset godina uglavnom se govori o komunističkim zločinima, histerično se atakuje na "strašne" partizanske privilegije, a prećutkuje se najveća sramota revizionističkog odnosa države prema ustaškom pokretu, pogotovo činjenica da se od 1993. godine svakog meseca iz budžeta više od 30 miliona evra troši na penzije tzv. domovinske vojske, među kojima su i još žive Pavelićeve ustaše i njegovi legionari sa Istočnog fronta ili njihove udovice.

 

Peru ruke od NDH

Kada su prošle godine logoraši iz Jasenovca koji žive u Republici Srpskoj, najavili tužbu protiv Hrvatske zbog zločina u tom logoru i genocida nad Srbima u NDH, Zagreb im je odgovorio da današnja Hrvatska nije pravna slednica NDH.
Međutim, ako malobrojnim još živim logorašima ukida simbolične naknade za pretrpljene patnje, a hiljadama pripadnika Pavelićeve vojske isplaćuje penzije, sasvim logičnim se čini pitanje je li to baš tako.

 

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime