Youtube/Helena
Vojvodina

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, dodelio je danas ugovore u vrednosti od 110 miliona dinara predstavnicima lokalnih samouprava sa teritorije AP Vojvodine.

Lokalne samouprave su preko konkursa ostvarile pravo na bespovratna sredstava za podršku u realizaciji projekata u oblasti zaštite životne sredine, navedno je u saopštenju Vlade Vojvodine.

Predstavnicima lokalnih samuprava ugovore je uručio pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg.

On je istakao da će resorni sekretarijat na ovaj način pružiti finansijsku podršku za realizaciju ukupno 36 projekata u 27 lokalnih samouprava u našoj pokrajini.

– Reč je o dva konkursa, od kojih je jedan namenjen finansiranju i sufinansiranju izrade projektno-tehničke dokumentacije u oblasti upravljanja komunalnim otpadnim vodama na teritoriji AP Vojvodine, dok je cilj drugog usmeren na rešavanje problema neadekvatnog odlaganja otpada – sanacije i rekultivacije divljih deponija i degradiranih površina – kazao je Erceg.

Kako je rekao, u okviru prvog konkursa izdvojeno je 60 miliona dinara za pomoć lokalnim samoupravama u pripremi dokumentacije za konačnu realizaciju samih projekata – izgradnju prečistača ili kanalizacione mreže, što predstavlja jedan od elementarnih uslova za čistiju životnu sredinu.

Sredstva za podršku jedinicama lokalne samouprave za realizaciju projekata u cilju obezbeđenja stabilnog i dugoročnog odvođenja otpadnih voda, zaštite i poboljšanja kvaliteta vode i životne sredine uopšte, smanjenje rizika po javno zdravlje i unapređenje kvaliteta života stanovništva, podrške ruralnom razvoju, stvaranja preduslova za održivi društveni i ekonomski razvoj i smanjenja regionalnih dispariteta Sekretarijat je dodelio gradovima Zrenjaninu i Kikindi.

Za istu namenu dodeljena su sredstva i opštinama – Žabalj, Odžaci, Titel, Apatin, Temerin, Kula, Žitište, Pećinci, Bela Crkva, Beočin, Opovo, Kanjiža i Nova Crnja.

– Ukupno 50 miliona dinara Pokrajinska vlada je opredelila i za realizaciju projektnih aktivnosti u oblasti rešavanja neadekvatnog odlaganja otpada. Deponije, generalno, predstavljaju najveće zagađivače, što pokazuju i razne studije i analize – kazao je Erceg.

On je istakao da takva slika ne može biti više prihvaćena kao sastavni i uobičajeni deo našeg okruženja.

Naglasio je da je zadatak Sekretarijata u narednom periodu podrška uspostavljanju regionalnog sistema za upravljanje otpadom, a koji u Vojvodini već postoje na području severne Bačke i severnog Banata sa sedištem u Oromu i koji daje značajne rezultate.

– Podršku će dobiti i postojeći sistemi, a cilj je i izgradnja novih transfernih stanica, što treba da doprinese smanjenju izdvajanja sredstava za ovakve aktivnosti jer se nadamo da će to biti jedan od benefita brige koju pokazujemo – istakao je Erceg prilikom današnjeg potpisivanja ugovora.

Erceg je kazao da su ugovori izuzetno važni, jer se bave rešavanjem najbitnijih problema u oblasti zaštite životne sredine u pokrajini.

On je dodao da je to pogotovo značajno kada se uzme u obzir činjenica da u Vojvodini postoji preko 400 divljih deponija.

Rekao je i da je taj broj bio mnogo veći, ali da se adekvatnom brigom i uspostavljanjem regionalnog sistema za upravljanje komunalnim otpadom doprinosi unapređenju u ovoj oblasti, odnosno smanjenju njihovog broja i sprečavanju nastanka novih.

Ugovore za podršku u ovoj oblasti dodeljeni su predstavnicima gradova – Zrenjanin, Pančevo, Sombor, Subotica i Novi Sad.

Po istom osnovu podršku su dobile i opštine – Sečanj, Pećinci, Nova Crnja, Odžaci, Srbobran, Titel, Žitište, Žabalj, Opovo, Beočin, Sremski Karlovci, Novi Kneževac, Novi Bečej, Bačka Topola, Senta i Plandište.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here