EPA/Christian Bruna

Ustavni sud Austrije ocenio je da je prvi lokdaun za nevakcinisane u Austriji od 15. do 21. novembra prošle godine, uz sva 2G pravila, bio u skladu sa zakonima i Ustavom.

“Bilo je opravdano i ne predstavlja kršenje osnove jednakosti građana”, smatra Ustavni sud.

Jedna Bečlijka žalila se na meru koju je donela vlada, smatrajući da ograničenja slobode nevakcinisanih građana predstavlja kršenje Ustava, koji garantuje jednak tretman svih građana Austrije.

Ustavni sud je došao do zaključka da je tadašnji ministar zdravlja Volfgang Mikštajn na jesen, zbog dominantnog delta soja, morao da pretpostavlja da nevakcinisani imaju veći rizik od zaraze i prenošenja korone, kao i veći rizik od težeg oboljenja, čime bi došlo do preopterećenja zdravstvenog sistema.

O naknadnom dužem lokdaunu za nevakcinisane Ustavni sud će raspravljati na narednoj sednici.  Takođe, Ustavni sud smatra da ni pravilo za noćnu gastronomju, koje je bilo na snazi od 22. jula do 15. septembra, a prema kojem su samo vakcinisani ili PCR testirani mogli da pristupe diskotekama, noćnim klubovima i slično, nije predstavljalo kršenje prava građana.

1 COMMENT

  1. haha da 6 dana je opravdano a ostatak? lokdaun za nevakcinisane je trajao malo duze od 6 dana 🙂

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here