commons.wikimedia
Britanska nuklearna podmornica HMS "Trenčant"

Britanski mediji objavili su poverljiv izveštaj u kojem se navodi da premijer Velike Britanije Boris Džonson planira da drastično poveća ograničenja nuklearnih zaliha. To je izazvalo talas kritika i optužbi britanskog premijera da je okrenuo leđa razoružanju.

Boris Džonson je spreman da objavi da će maksimalan broj nuklearnih bojevih glava u arsenalu Velike Britanije biti povećan za čak 40 odsto, tvrdi „Gardijan“, pozivajući se na kopiju izveštaja britanske odbrambene i spoljne politike.

Broj bojevih glava koje Velika Britanija može da poseduje bio bi promenjen sa 180 na 260.
Bojeve glave tipa „Trajdent“ nalaze se u nuklearnim podmornicama kao deo britanske strategije nuklearnog odvraćanja, a najmanje jedna nuklearno naoružana podmornica uvek je u patroli.

Prema pisanju „Gardijana“, u izveštaju na 100 strana navodi se da je povećanje ograničenja nuklearnih bojevih glava odgovor na evoluciju bezbednosnog okruženja i razvoj niza tehnoloških i doktrinarnih pretnji. Rusija se smatra aktivnom pretnjom Velikoj Britaniji, dok je Kina opisana kao sistematski izazov. U dokumentu se takođe upozorava da postoji realna mogućnost da će teroristička grupa izvršiti hemijski, biološki ili nuklearni napad do 2030. godine.

Navodna promena politike izazvala je bes aktivista, stručnjaka i korisnika društvenih medija, prenosi RT.

Kejt Hadson, generalna sekretarka Kampanje za nuklearno razoružanje, rekla je za „Gardijan“ da je besmisleno da vlada koja nema novac uleće u grandiozni trošak na oružje za masovno uništavanje.

Hans Kristensen, direktor Projekta nuklearnih informacija, u sklopu Federacije američkih naučnika, rekao je da je duboko razočaravajuće videti kraj britanske politike smanjenja nuklearnog naoružanja, a umesto toga se pridružila trci u nuklearnom naoružanju povećavajući zalihe nuklearnog oružja.

Među reakcija je bilo i onih u kojima se zahteva da Vlada Velike Britanije objasni kako bi dopuštanje povećanja nuklearnih zaliha državu učinilo sigurnijom.

„Oprostite se od života na Zemlji ako ispuste jednu od njih“, glasio je jedan od mnogih neodobravajućih komentara.

Britanski nuklearni program „Trajdent“ često je na meti kritika kao nepotrebno skup i loše vođen.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here