London se igra vatrom

0
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
PODLE IGRE: Pripadnici KBS vežbaju sa NATO vojnicima kod Đakovice

Velika Britanija isporučuje Kosovu protivtenkovske rakete dževelin i nlanj koje ukrajinske snage koriste u borbi protiv ruskih trupa, a dogovorena je i besplatna obuka pripadnika KBS za korišćenje tog oružja.

Ovim povodom će se, kako navode beogradski mediji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiti britanskom premijeru Borisu Džonsonu. Paralelno sa naoružavanjem, Priština šalje poruke da treba pojačati prisustvo na severu Kosova, jer je, kažu, moguća eskalacija sukoba.

Ovu situaciju Ljuban Karan, penzionisani potpukovnik vojne Kontraobaveštajne službe, u izjavi za “Vesti” tumači kao vrlo ozbiljnu.

– Deluje mi da se Srbija može naći u situaciji da se i protiv nje povede totalni hibridni rat kakav se vodi protiv Rusije, a zbog procena da popuštaju srpski mehanizmi odbrane – ocenio je naš sagovornik.

On kao vojne pretnje Srbiji vidi premeštanje Komande specijalnih snaga NATO u Albaniju i jačanje kontingenata vojske u Bosni i Hercegovini.

– Vidimo i da Velika Britanija šalje potpuno isto naoružanje u Ukrajinu i na KiM, što asocira na ozbiljne pripreme upotrebe vojne sile na KiM, a nije isključeno i u BiH. Kosovske snage istovremeno stvaraju povod da isceniraju napade vatrenim oružjem – tumači Karan kako bi nova provokacija iz Prištine mogla da se pretvori u ozbiljan sukob.

Piština, prema njegovim rečima, nema vojnu snagu, ali može da ide na to da isprovocira Srbiju, u cilju da je uvuče u sukob sa NATO – ukazao je na namere Prištine, gde je već stigao kontingent od 50 sistema naoružanja.

Ta isporuka je deo aranžmana koji su pre dva meseca dogovorili britanski i premijer privremenih institucija na Kosovu Aljbin Kurti. U narednim mesecima, prema dostupnim informacijama, biće isporučeno i najmanje 20 lakih protivtenkovskih sistema džavelin.

Britanske rakete prvo su ozbiljnije naoružanje koje je stiglo na Kosovo, ali postoje najave kupovine dronova, topova, pa i helikoptera.

Zbog naoružavanja Prištine zabrinuta je srpska premijerka Ana Brnabić koja smatra da London, ovim potezom, šalje ozbiljne poruke.

– Kurti govori da se mi naoružavamo, dok njega neko drugi naoružava. Zabrinuta sam, koliku je imao podršku, da ne dozvoli Srbima osnovno pravo glasa, prvo na referendumu pa na izborima – rekla je Brnabićeva, istakavši da takve stvari destabilizuju čitav region Zapadnog Balkana.

Ovo iz Londona slanje oružja Prištini ministar policije Aleksandar Vulin vidi kao neprijateljski čin.

– Ne možete naoružavati teroriste i nadati se miru. Veoma sam zabrinut. Vi dajete oružje za uništenje teroristima. Oni nemaju vojsku. Po Rezoluciji 1244 jedina oružana snaga na KiM je Kfor, nema druge, a vi pravite nekakvu vojsku, vi ih naoružavate, dajete im oklopna vozila, protivoklopne sisteme, dronove, pravite obuke, čujem da neki idu na obuke za pilote u Tursku, Albaniju – ukazao je Vulin.

On je kazao da, sa nestrpljenjem, očekuje šta će predsednik Srbije reći.

– Znam da vrlo pažljivo prati situaciju i da se, znajući njega, vrlo studiozno priprema i da će biti odgovoran kakav jeste i da će na najbolji način izraziti naš stav. Naše službe rade svoj posao i on raspolaže svim informacijama – poručio je Vulin.

Hibridni rat

Ljuban Karan ukazuje da prema Srbiji idu vojne pretnje koje se kombinuju sa ekonomskim potezima.

– Traži se od Beograda da se povuče iz uvoza nafte od Rusije, preti se povlačenjem stranih fabrika koje zapošljavaju veliki broj srpskih radnika, ometa se avio-saobraćaj iz Beograda ka Moskvi… Čini mi se da se prema Srbima, kako nas na Zapadu karakterišu “malim Rusima”, sprovodi hibridni rat – kaže naš sagovorinik.

Kurti samo smišlja zlo

Aleksandar Vulin ukazuje da je čitava filozofija Aljbina Kurtija da učiniti zlo Srbiji i Srbima.

– Slušali smo Kurtija da tzv. Kosovo treba da bude deo NATO, a da uđete u taj pakt procedure su gore nego da uđete u EU. Nema šanse da to ispune. Nemaju kapacitet da naprave respektabilnu vojsku, ni novac, ni ljude. Šta će vam Kosovo u NATO? Jedino da bi isprovocirali da kad Srbija ne može da ne reaguje, pozovete NATO u pomoć i kažete mi smo NATO članica, spasavajte nas od zle i grozne Srbije koja je kriva za kosmički nemir – kazao je Vulin.

Sever u opasnosti

Bivši komandant KBS Kadri Kastrati pozvao je na pojačano prisustvo na severu, uz ocenu da će situacija narednih dana eskalirati.

– Bezbednosne institucije da budu na oprezu, jer očekujemo još ozbiljnih napada. Policija, a posebno Kfor, treba da budu prisutniji na severu, jer ne očekujem da Srbija i Rusija prestanu sa delovanjem – kaže on.