Tanjug
ODALI POŠTU HEROJIMA: Volas i Stefanović

Velika Britanija ima interes da Srbija bude snažna i da London ima jakog partnera sa kojim će da sarađuje na Balkanu, poručio je ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Ben Volas nakon sastanka sa srpskim kolegom Nebojšom Stefanovićem.

Posle susreta u Beogradu, gde su položili vence na Vojnom groblju Komonvelta i kod spomen-kosturnice braniocima Beograda, Volas i Stefanović zaputili su se za Bujanovac, gde su u bazi “Jug” prisustvovali vojnoj vežbi “Platinasti vuk”, na kojoj uz srpsku armiju učestvuju pripadnici oružanih snaga deset partnerskih zemalja, među kojima je i 69 vojnika iz Britanije.

Volas je prvi ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva koji je došao u zvaničnu posetu Srbiji, što je, prema Stefanovićevoj oceni, kruna saradnje dva ministarstva, čiji su čelnici u Beogradu potpisali Aranžman o unapređenju saradnje u oblasti odbrane.

– Za Srbiju je važno da sarađuje sa Velikom Britanijom, jer imamo zajedničke vrednosti, kao i zajedničke odbrambene interese, a sarađujemo i u obezbeđivanju mira i bezbednosti širom sveta. Primer za tu uspešnu saradnju je vežba na Kipru. Zadovoljan sam i uveren da će obe strane nastaviti da ispunjavaju preuzete obaveze, jer Aranžman o unapređenju saradnje nije samo slovo na papiru – rekao je britanski ministar odbrane.

Nebojša Stefanović otkrio je da je bilo reči i o vojno-industrijskoj saradnji.

– Operativna svojstva ćemo podići i angažovati naše mlade naučnike koji će sarađivati i ujedno stvarati dodatnu vrednost za našu vojsku. Ujedinjeno Kraljevstvo je velika sila, ne samo tehnološki već i vojno, zbog čega su poželjan partner za našu vojsku i državu. Želimo da zajednički odgovorimo na izazove i održavamo visok nivo sposobnosti, ali i da radimo na zajedničkim vežbama kojima kroz obuku čuvamo živote vojnika, a oni našu bezbednost i mir – poručio je Stefanović i zahvalio Ujedinjenom Kraljevstvu na podršci u realizaciji zajedničke misije na Kipru, koju vidi kao najznačajniju u razvoju odnosa dve vojske.

Otkriven spomenik u Pranjanima

Nebojša Stefanović i Ben Volas otkrili su spomenik u memorijalnom kompleksu na Gorskom aerodromu u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca. Spomenik je posvećen misiji “Halijard”, u kojoj je tokom Drugog svetskog rata spaseno više od 500 savezničkih pilota iznad Srbije.

– Drago mi je i privilegovan sam što sam na mestu na kojem mogu da čujem mnogo stvari o herojima tog vremena i našoj zajedničkoj istoriji, što je od velikog značaja za dugogodišnje dobre odnose naših zemalja. Priča o herojskim naporima naroda Pranjana živeće samo ako se o njoj govori – rekao je Volas.