pixabay.com

U poslednjih nekoliko godina sve je više studija koje se bave proučavanjem sna, dobrobiti spavanja i negativnim posledica nedovoljnog spavanja.

Sada je studija sa Univerziteta u Upsali u Švedskoj otkrila da jedna noć nespavanja može značajno da naštetiti našem organizmu, naročito kada su u pitanju muškarci.

Naučnici su ustanovili da se, ako jednu noć ne spavamo, u krvi povećava nivo proteina tau, koji je povezan sa razvojem Alchajmerove bolesti. Studija je pokazala da se zbog jedne besane noći čak i kod mladih, zdravih pojedinaca, naročito kod muškaraca, u krvi povećava nivo tau proteina, što može ostaviti trajne posledice na naše zdravlje.

Šta je tau?

Tau protein ili t protein pomaže u stabilizaciji unutrašnjeg sastava ćelija mozga. Kod Alchajmerove bolesti nivo ovog proteina je visok, pa dolazi do unutrašnjeg raspadanja ćelija.

Kada se velika količina ovog proteina poveže, može doći do Alchajmerove bolesti i demencije. Kod zdrave osobe nivo tau proteina i drugih toksina u mozgu čisti se tokom spavanja. Samim time, nespavanjem, neredovnim spavanjem ili remećenjem ciklusa sna, ometamo čišćenje mozga.

Studija iz 2017. otkrila je da se kod zdravih sredovečnih odraslih osoba jedna noć nespavanja odražava tako što se proizvede velika količina proteina beta amiloida, koji je odgovoran za mnoge procese kod Alchajmerove bolesti. Ako je san poremećen nedelju dana, drastično se povećava nivo tau proteina.

Ova švedska studija ustanovila je da muškarci koji nisu spavali imaju 17 odsto tau proteina u krvi, dok oni koji su imali dobar san imaju samo 2 posto. Ipak, istraživači ističu da je ova studija mala i da su sve ovo pretpostavke koje još treba proveriti.

“Veći nivo tau proteina u krvi može ukazivati na to da se taj protein tako uklanja iz mozga ili da se taloži u mozgu. Buduće studije trebaju ovo da potvrde”, rekao je dr Džonatan Sidernis, autor studije i neurolog sa Univerziteta u Upsali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here