Lovorike za majstore trube

Ž. Marković - Vesti
0
Centar za kulturu Kučevo
Tradicija: Defile u centru grada

Kučevo je ovih dana, po 14. put, bilo prestonica muzičke Srbije zahvaljujući festivalu održanom u čast legendarnom caru trube Miroslavu Miletu Matušiću. Osam orkestara nadmetalo se na Letnjoj pozornici ispred Centra za kulturu u dve kategorije – najbolji orkestar i najbolji trubač.

Pre nastupa učesnici su prodefilovali glavnom ulicom grada, a potom su svi muzičari zajedno odsvirali himnu festivala “Pšeničica, sitno seme”, kompoziciju koju je Mile proslavio, navode za “Vesti” u Centru za kulturu “Veljko Dugošević” u Kučevu, organizatoru manifestacije.

Prestižni festival, koji je stekao reputaciju Guče istočne Srbije, zvanično je otvorio zamenik predsednika opštine Kučevo Nebojša Mitrović, navodeći da manifestacija obnavlja folklor i promoviše kulturnu baštinu Zvižda i Homolja.

U žiriju koji je ove godine ocenjivao sve učesnike bili su dr Danka Lajić Mihajlović, etnomuzikolog, Miša Bogdanović, profesor trube i Velizar Matušić, muzičar i predstavnik porodice Matušić.

Zahvaljujući njihovim stručnim ocenama, laskavo priznanje poneo je orkestar Bojana Krstića iz Vladičinog Hana. Za najboljeg trubača je proglašen Ljubodrag Radulović iz Urovice u Krajini, koji je na festivalu nastupio s orkestrom “Hajduk Veljko” Negotin.

Svi orkestri izveli su program koji su činile jedna kompozicija, kolo ili pesma iz opusa Miroslava Matušića, druga numera je bila iz muzičke riznice istočne Srbije i na kraju orkestri su izvodili program po slobodnom izboru.

Priznanje “Truba Miroslava Mileta Matušića” ove godine je poneo poznati instrumentalista iz Urovice kod Negotina, koji godinama živi i u Austriji, Ljubodrag Radulović.

– Imao sam čast da upoznam i da učim od Mileta Matušića, u vreme kad je i on nekada davno boravio u Beču. Tada mi je pokazao samo trilere i sećam se da mi je rekao da je od mene mogao da napravi svog naslednika, drugog Mileta Matušića, samo da smo se ranije sreli. Trubu sviram od svoje sedme godine, skoro šest decenija i jedan sam od osnivača KUD-a “Hajduk Veljko” u Beču. Poslednjih 20 godina nastupam sa živom legendom, saksofonistom Živom Dinulovićem, a prethodno sam bio član orkestra Riste Obradovića, u vreme kada sam živeo u inostranstvu.

Ovaj pehar ispunjava ponosom Ljubodraga koji je trubu učio i od legende iz Krajine Ike Petrišorovića.

– Svirao sam pesmu Mileta Matušića koju je svojevremeno snimio čuveni pevač Slobodan Lekić “Gore, gore kod vinograda” i osvojio priznanje.

Mile Matušić muzičkoj Srbiji nije ostavio veliku diskografsku zaostavštinu. Samo jedan album i nekoliko singl ploča, ali se zvuk njegove trube pamti. Svirao je sa čuvenim orkestrom Mije Krnjevca, a zatim sa orkestrom koji su činila njegova deca. Umro je 1991. u 66. godini.

Vatreni performans

U takmičarskom delu programa nastupili su Dar Mar iz Knjaževca, Orkestar Marka Trnavca iz Mršelja, Beogradski trubački, Orkestar Vladimira Ivanovića iz Zagužanja, “Hajduk Veljko” iz Negotina, Timočki veseljaci iz Knjaževca, Orkestar Mija Bondžulića iz Lunovog Sela – Užice i Trubački orkestar Bojana Krstića iz Vladičinog Hana. U revijalnom delu programa nastupili su Katarina Đurić na violini i Cirkusfera sa Vatrenim performansom. Nagrade najboljima uručili su zamenik predsednika opštine Nebojša Mitrović i direktorka Centra za kulturu Jasmina Blagojević.

Umetnička magija

– Raspevane melodije u koje je smeštena cela magija istočne Srbije koja nas i danas opčinjava, ostaće sačuvane zahvaljujući Miletu Matušiću. Za života od trubača prozvan carem trube, svojim darom pozlatio je pesmu rodnog kraja i proslavio Kučevo. Festival “Truba Miroslava Matušića” za cilj ima trajno očuvanje sećanja na poznatog trubača i pronosi duh i lepotu naše pesme – kaže za “Vesti” Jasmina Blagojević, direktorka Centra za kulturu “Veljko Dugošević” u Kučevu.