“Srećna vam sloboda građani”, poručio je nosilac liste Evropa sad Jakov Milatović i verovatno novi gradonačelnik Podgorice. Ovaj bivši ministar ekonomskog razvoja je za nekoliko meseci od kada je formirao politički pokret, dobio u crnogorskoj prestonici najviše glasova od svih opozicionih stranaka. Dobre rezultate Evropa sad ima i u drugim gradovima u kojima su održani lokalni izbori, pa će i tamo biti deo vlasti.

“Rezultat koji smo ostvarili je istorijski”, napisao je na Tviteru Milatović, koji je posle 24 godine vladavine Podgoricom “počistio” Mila Đukanovića. Istakao je i da su nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. građani opet pokazali da je Đukanovićev DPS prošlost!

Jakov Milatović je rođen 1986. u Titogradu, odnosno Podgorici gde je završio Ekonomski fakultet sa čistom desetkom kao student generacije. Dobitnik je brojnih priznanja i više stranih stipendija. Kao stipendista vlade SAD na Univerzitetu države Ilinois proveo je studijsku godinu, a kao stipendista austrijske vlade pohađao je jedan semestar na Univerzitetu za ekonomiju i biznis u Beču. Tokom studija bio je i stipendista Evropske komisije, a jednu godinu je proveo i na Univerzitetu u Rimu. Na Univerzitetu Oksford je kao stipendista britanske vlade završio magistarske studije u oblasti ekonomije.

Radno iskustvo započeo je u NLB banci u Podgorici gde je bio deo tima za upravljanje rizikom, a potom u Dojče banci u Frankfurtu u timu za procenu kreditnog rizika zemalja, sa fokusom na zemlje Centralne i Istočne Evrope. Od 2014. je radio u Evropskoj banci za obnovu i razvoj, prvo kao ekonomski analitičar za Jugoistočnu Evropu, a posle unapređenja kao ekonomista pokrivao je zemlje Zapadnog Balkana iz kancelarije u Podgorici. Unapređen je 2018. u glavnog ekonomistu koji pokriva zemlje EU, uključujući Rumuniju, Bugarsku, Hrvatsku i Sloveniju iz kancelarije u Bukureštu.

Iskustva i usavršavanja je sticao i kroz programe i škole UN u Njujorku, Fondacije Konrad Adenauer u Podgorici, Ambasade CG u Rimu, Kancelarije za međunarodnu saradnju Ekonomskog fakulteta u Podgorici, Oksbridž akademskih programa u Oksfordu, MMF-a u Londonu, Londonske škole ekonomije i pekinškog i beogradskog Univerziteta, Liderske akademije Univerziteta Standford i drugih.

Ministar u vladi Zdravka Krivokapića postaje posle parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, 30. avgusta 2020. i na toj poziciji ostaje do pada vlade, prošlog proleća. Izbor nove manjinske je nazvao “komedija”.

“Da je Živko Nikolić živ od ove komedije zvane formiranje manjinske vlade bi mogao da napravi seriju bolju od Đekne”, napisao je tada na Tviteru.

Mada ga mnogi vide kao “luču slobode” ima i onih koji smatraju da je desni populista sa obećanjima četvorocifrene plate građanima.

– Kao gradonačelnik ću nastaviti putem koji je Marko Miljanov trasirao za generacije posle njega, putem slobode, čojstva i junaštva, demokratskog razvoja i ekonomskog blagostanja za sve građane Podgorice – poručio je Milatović, čiji je pokret kraj izborne kampanje obeležio Montenegro džezom, da bi se posle pobede pojavio snimak na društvenim mrežama gde društvo glavnog štaba pokreta Danilovgrad slavi uz “Veseli se srpski rode”.

Oženjen je Milenom, otac Sare i Davida.