Z. Vicelarević
POKLONILI SE MOŠTIMA JEFIMIJE: Učesnici Karavana kulture u manastiru Ljubostinja

Udruženje pisaca Sedmica iz Frankfurta ove godine je Oktobarske susrete pisaca umesto u gradu na Majni organizovalo u Srbiji pod sloganom Karavan kulture – korenima u pohode. U više gradova održane su promocije monografije “Luča srpske poezije i pismenosti u rasejanju”, koja je objavljena povodom 25 godina postojanja i rada Sedmice.

Posle Beograda, o čemu su “Vesti” pisale, karavan je nastavio putevima kroz centralnu Srbiju i obišao Kraljevo, Trstenik i Kruševac gde je takođe predstavljena monografija koja je nedavno izašla iz štampe na srpskom i nemačkom jeziku.

Ljubiša Đidić

Pokrovitelj ove kulturne manifestacije je Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a posvećena je očuvanju maternjeg jezika, ćirilice i promociji književnog stvaralaštva pisaca iz rasejanja.

Promocija monografije u Kraljevu priređena je u Narodnoj biblioteci “Stefan Prvovenčani”. Karavan su dočekali Miša Milosavljević, direktor narodne biblioteke i Gordana Timotijević, jedna od lektorki koja je dala svoj doprinos monografiji Sedmice.

– Prezadovoljni smo i radujemo se što nas i naša dijaspora prepoznaje kao značajno mesto kulture. Saradnja sa Sedmicom je uspostavljen preko naše nekadašnje saradnice Gordane Timotijević koja je prepoznala veličinu i značaj ovog udruženja iz rasejanja. Bili smo zaista srećni i voljni da podržimo promociju monografije – rekao je Miša Milosavljević za “Vesti” posle promocije i predstavljanja književnog opusa članova UP Sedmica.

Dodajmo da je promocija održana u matičnoj biblioteci Raškog okruga koja je nedavno proslavila 153 godine postojanja i koja se može nazvati hramom monografija, jer ima oko 200.000 monografskih publikacija.

Poseta manastiru Žiča

Gordana Timotijević navodi da je članove Sedmice upoznala na Festivalu dečje poezije u Nišu.

– Srela sam tada, kao dečje pisce Ljubišu Simića, Slavicu Mastikosu i Zlatu Ikanović na divnom književnom druženju. Saradnju smo nastavili i danas je publika u Kraljevu mogla da vidi i čuje ono što nije znala. Često mislimo da se udruženja u inostranstvu svode na folklor i da sa folklorom sve počinje i završava se. Ovde smo videli sasvim drugu dimenziju. Prema mom utisku i čitajući monografiju, to je očuvanje srpske kulture, jezika i tradicije, što je vrlo značajno za nas koji živimo u Srbiji, a naročito za one koji žive daleko od Srbije. Prezentacija je uspela i jako sam ponosna – kaže nam Gordana Timotijević.

Učesnici karavana kulture su zatim posetili izložbu posvećenu Matiji Bećkoviću i Narodni muzej u Kraljevu.

Dan kasnije, na putu ka Trsteniku, Karavan kulture je zastao u manastiru Žiča u kome je krunisano sedam srpskih vladara, zatim i manastir Ljubostinju, zadužbinu kneginje Milice koja se u njemu zamonašila i u kojem je i sahranjena. Ljubostinja čuva i mošti srpske srednjovekovne književnice, monahinje Jefimije, koja je pozlaćenom žicom na crvenoj svili, izvezla “Pohvalu knezu Lazaru”. Vez na platnu je i jedna od najznačajnijih pesničkih tvorevina srpske srednjovekovne književnosti.

Posle manastira usledila je i poseta Vrnjačkoj Banji, jednoj od najomiljenijih turističkih destinacija u Srbiji.

Svetionik kulture u dijaspori

Organizator predstavljanja monografije u Trsteniku bila je Narodna biblioteka “Jefimija”. Domaćin Veroljub Vukašinović, književnik i direktor “Jefimije” promociju je priredio u starom zdanju prve škole u Trsteniku koja izgrađena 1873. godine, a koju Trsteničani danas zovu Komitet.

Promociji su prisustvovali brojni poštovaoci i autori pisane reči iz Trstenika koji su se kasnije pridružili programu čitajući svoja dela.

– Predstavljanje monografije je bilo impozantno. Monografiju sam večeras video prvi put, ali UP Sedmicu poznajem duže vreme. Upoznao sam ovo udruženje na Pesničkom proleću u Parizu. Oni su svetionik kulture u našoj dijaspori. Postoje mnoga udruženja, ali je Sedmica sigurno najpoznatija i najprisutnija, što su i večeras potvrdili kroz monografiju koja je zaista sjajna – rekao nam je Veroljub Vukašinović.

Impresivno

– Gosti su monografiju predstavili na impresivan način. Pesnici su bili odlični u kazivanju stihova kao i naši pisci iz Trstenika. Monografiju sam držala u ruci i iz priloženog se vidi da je mnogo truda uloženo u rad Sedmice kao i u monografiju – kaže Ivana.

Violeta Kaplarević i Momir Dragičević

Zavet u Lazarici

Posetu Kruševcu, gradu kneza Lazara, Karavan kulture UP Sedmica, započeo je obilaskom Crkve Svetog Prvomučenika Stefana, koja je poznatija pod imenom Lazarica, a koju je izgradio knez Lazar, a odakle su srpski junaci krenuli na Kosovo polje da brane Evropu od Osmanlijskog carstva. Dobrodošlicu u crkvi je priredio otac Željko Marković, starešina Lazarice.

Posle obilaska važnog istorijskog mesta, Karavan kulture je monografiju predstavio u Kulturnom centru Kruševac gde su članove Sedmice dočekali Violeta Kaplarević, direktorka Kulturnog centra, Momir Dragičević, pisac, član Udruženja književnika Srbije i član Gradskog veća za kulturu grada Kruševca i Ljubiša Đidić, nekadašnji direktor i urednik Izdavačke kuće Bagdala iz Kruševca.

Svoj doprinos prezentaciji monografije dali su i kruševački pesnici koji su, ne samo prisustvom, već i učestvovanjem u programu dali veliki značaj ovom događaju.

– Jedno veoma lepo i uspešno druženje sa našim pesnicima iz dijaspore smo imali danas. Velika je čast što smo domaćini i možemo da im pomognemo na njihovom putu kulture kroz Srbiju. Znam da je u vreme kada su osnivali svoje udruženje bilo teško da se izbore za nacionalni identitet. Svakako imaju sve pohvale od nas i ubuduće ćemo im pružiti podršku u radu – rekla nam je Violeta Kaplarević.

Ona dodaje da je ovo prvi korak u kulturnoj razmeni između Udruženja Sedmica i Kulturnog centra Kruševca.

Uveličali proslavu grada

– U godini u kojoj Kruševac slavi 650 godina postojanja, ovo je bio jedan lep događaj. Svojim prisustvom angažovanjem i delima su uveličali proslavu koja u Kruševcu traje cele godine. Tu sponu i most dijaspore i Kruševca treba čuvati za sva vremena. Nadam se da ćemo opet moći da ih ugostimo u nekom od narednih karavana, kaže Momir Dragičević.

Ljubiša pamti prvi broj

Deo programa u Kruševcu bio je susret pun emocija pisaca iz Frankfurta sa Ljubišom Đidićem, jednim od pokretača ideje o Sedmici:

– U vreme kada sam ja bio direktor Bagdale, ta izdavačka kuća je izuzetno bila posvećena piscima dijaspore. Na neki način sam jedan od učesnika u radu od osnivanja Sedmice. Bio sam u predsednik žirija kada se odlučivalo koji će tekstovi da budu u prvom broju časopisa “Sedmica”. Tada sam bio u Frankfurtu sa Milutinom Alimpićem i Larisom Vidić i odlučili smo da izdamo taj časopis i ta saradnja se nastavlja i danas – seća se Ljubiša Đidić.

Pohodnici

Učesnici Karavana kulture – korenima u pohode bili su: Ljubiša Simić, predsednik UP Sedmica, Slavica Mastikosa, potpredsednica UP Sedmica, Bećir Vuković, književnik iz Crne Gore, Majo Danilović, književnik i predstavnik Udruženja književnika Srbije, Mirjana Marković, književnica iz Sremske Mitrovice, Jelena Jošić, prevodilac, Slavica Rakić, koordinator UP Sedmica za saradnju sa maticom, Radmila Panzalović, koordinator UP Sedmica za saradnju sa maticom, Miloš Milojević, književnik i član Veća časti UP Sedmica i Zoran Vicelarević, reporter “Vesti”.