Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Potraga za dvoje petnaestogodišnjaka, Teodorom Milenković i Nenadom Nikolićem, uspešno okončana nakon par dana, nova je epizoda u seriji nestanaka mladih koji poslednjih meseci potresaju Srbiju. Tinejdžer iz Lazarevca je nađen kod Vukovog spomenika u Beogradu, a nešto kasnije i Teodora koja je iz Kostolca. Tako je okončana agonija roditelja glavnih aktera ove nesvakidašnje ljubavne priče, započete na društvenoj mreži Instagram i nastavljene susretom u dečakovom rodnom mestu odakle su se otisnuli na zajedničko putovanje u nepoznato.

Beg od kuće je, kako kaže za “Vesti” psihijatar i psihoterapeut dr Tatjana Vlašković Jovićević, jedan od čestih problema u doba adolescencije.

– To je period velikih promena, kako fizičkih, tako i psiholoških. Neki tinejdžeri kroz to prolaze tiho, a neki burno. Nekima ostavi posledice, u vidu nastavka lošeg ponašanja i u kasnijem periodu života, na primer, zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, alkohola, cigareta…

Burne reakcije

Jedan od čestih problema je bežanje od kuće, a najčešći razlozi za to su, prema njenim rečima, loši odnosi u porodici, bilo roditelja prema tinejdžeru, bilo između samih roditelja.

– Pošto u ovom periodu adolescenti postaju odrasli ljudi, a još nisu naučili kako da se suoče sa problemima, eksperimentišu raznim lošim načinima ponašanja, burnim emocionalnim reakcijama i slično. Roditelji su iznenađeni takvim oblikom ponašanja svoje dece, često ne znaju kako da se postave i šta da rade, pa neko postaje stroži, neko blaži – ukazuje doktorka Vlašković Jovićević iz stručnog ugla, uz napomenu da svakako ne postoji magičan način kako sve ove probleme najlakše rešiti.

Takođe je, kaže ona, čest razlog bežanja zaljubljivanje, osećaj pripadnosti drugovima, zajednička interesovanja koja je lakše raditi van svoje kuće ili kod nekog drugog u domu.

– Neko od njih ode samo jednom i shvati da to nije pametno rešenje, ali se često dešava da im ovo postane način komunikacije i manipulacije

roditeljima, gde na svaku roditeljsku kritiku ili ljutnju odgovaraju tako što pobegnu, uglavnom kod prijatelja ili partnera – priča doktorka.

Alkohol i droga

Razlozi za svađe između roditelja i dece su, kaže ona, razni su, od problema oko ocena, novca, ljubavi, preko loših odnosa u kući, gde niko ni sa kim nema dobru komunikaciju, pa dete, zbog nemogućnosti da izdrži sav taj pritisak, samo pobegne i oseća se slobodnije.

– Glavni problem je rizik od takvog ponašanja kada adolescent spozna taj osećaj slobode, misli da može sve i da je svet njegov. Zato se tada dešava da uzmu neku psihoaktivnu supstancu, počnu da konzumiraju alkohol, cigarete i slično – pojašnjava dr Tatjana Vlašković Jovićević koja ukazuje i na opasnost od delovanja sekti i ostalih opasnih organizacija.

Tinejdžerka Maja Paunović (15) iz Resavice kod Despotovca nestala je krajem marta, a njen otac Saša Paunović je kazao da je ujutru, po dolasku iz treće smene, samo video da je nema u krevetu. Nađena je živa i zdrava, par dana kasnije. U martu je nestala i Tijana Đurić (15) iz Batajnice, ali je ubrzo pronađena. U beg biciklom se dao i Đorđe Marković (18) iz Bresja kod Jagodine, a pronađen je u Kragujevcu. Dečak iz Donjeg Dobrića, učenik trećeg razreda osnovne škole za kojim je selo tragalo, nađen je u blizini kuće u plastu sena. Inače, važi za nestašnog i ranije je znao da se sakrije na drvetu ili drugim mestima. Ispostavilo se, srećom, da je to ponovo uradio.

Pružite ljubav

Šta reći i kako pomoći roditeljima, pitali smo našu sagovornicu.

– Najvažnije je da, kad postoji neki konflikt, roditelji pokušaju da razumeju dete, bez prethodne kritike i ljutnje, iako je to teško u trenutku svađe. Da probaju da popričaju i da dete shvati da ga roditelj bezuslovno voli i prihvata, jer su i oni bar jednom isto to osećali dok su prolazili kroz period adolescencije. Ako ne pomogne razgovor, najbolje je da se obrate stručnim licima, poput psihologa, pedagoga, psihoterapeuta – savetuje dr Tatjana Vlašković Jovićević.

Sve češća samoubistva

Neki tinejdžeri nažalost budu pronađeni kasno. U februaru je Jovan Veselinović (18) iz Niša nađen mrtav posle nekoliko dana potrage u dvorištu zgrade u izgradnji. U Pančevu je nestao dečak Dragan Drljić (15) čije su telo, dan kasnije, ronioci izvukli iz Tamiša. U šupi iza kuće, u Batajnici, prošlog meseca je nađena devojka (17) koja se obesila o gredu.

Pravdanje lažima

Srednjoškolka iz sela Negbina kod Nove Varoši nađena je u kući starijeg mladića kod koga je svojevoljno boravila. Ona je na Fejsbuku, nešto malo pre nego što je pronađena, navela da nije nestala, već da ju je SOS služba za nasilje nad decom sklonila na bezbedno, jer je trpela nasilje od oca. U službi su rekli da niko nije prijavio nasilje.