Kao što i ime kaže, glavni junaci ove animirane serije su Rik i Morti (koji u mnogo čemu podsećaju na Doka i Martija iz Back to the Future), tandem koji nikako ne ide jedan uz drugog, a vezuju ih porodični odnosi.

Rik je Mortijev deda po maminoj strani, supergenijalni naučnik alkoholičar, koji iz hobija smišlja neverovatne izume i uz pomoć svog daljinskog, koji otvara portale ka paralelnim svetovima, luta galaksijama u potrazi za avanturama, kako bi ili rešavao ili pravio probleme (uglavnom pravio). Sa druge strane Morti je priglupi, naivni i dobroćudni klinac koji predstavlja moralnu stranu tandema, donoseći ishitrene odluke za koje se često ispostavi da su veoma loše.

Osim njih dvojice susrećemo se sa još nekoliko likova, Mortijevog ćaleta Džerija, tupavog marketinškog stručnjaka bez posla, Mortijevu mamu Bet, hirurga za konje koja se teško nosi sa egom supruga i generalno je nezadovoljna svojim životom, kao i Samer, Mortijeva sedamnaestogodišnja sestra, tipična američka adolescentkinja, koja u kasnijim epizodama pokušava da bude Rikov prvi partner za avanture. Pored porodice Sančez-Smit serijom defiluje veliki broj zaista bizarnih likova, uglavnom naseljenika drugih galaksija.

Serija ima zanimljiv i inovativan koncept likova i dešavanja. Svaka epizoda se usko vezuje za nauku i naučne pojmove, ali na takav način da to nije odbojno po gledaoce. Sam pojam putovanja kroz intergalaktičke svetove ili kroz vreme ostavlja puno prostora za komični koncept i kreativnost u svakom smislu, a autorski tim je u potpunosti bio na nivou zadatka. Baš sve u tim drugim galaksijama, počevši od živih bića koji ih naseljavaju, preko čudnih zakona prirode i fizike koji tamo važe, pa sve do valute koje se tamo koriste, je raznovrsno, kreativno, ubedljivo i zanimljivo.

Osim drugačijeg koncepta i zaista odličnog vizuelnog utiska najjači adut serije je svakako lik Rika Sančeza. On je egomanijak svestan svoje inteligencije koji neće propustiti priliku da pokaže, dokaže ili bar napomene koliko je pametniji od čitave svoje okoline. Njegovi generalno nihilistički stavovi prema drugim živim bićima i gledanje samo spostvene zadnjice, u kombinaciji sa alkoholičarskim problemima, grade karakter antijunaka koji je težak za poistovetiti se sa njime, ali je zato urnebesan za gledanje. Jednostavno, Rik zauzima čitavu scenu kada je on na ekranu i predstavlja epicentar čitavih dešavanja. Njegovo superiorno ponašanje i stavovi još više dolaze do izražaja kada deli scenu sa nejakim i dobrodušnim Mortijem.

Raznovrsnost komičnih scena čini da serija generalno bude daleko od dosadne, iako je činjenica da, čak i ja kao neko kome se serija svidela, mogu pronaći scene koje su prožete dosadom. Pored naučno-fantastičnog dela serije, autori su se pokušali pozabaviti i običnim stvarima, kao što su unutar-porodični odnosi, hronično nezadovljstvo prosečnim životom ili problemima sa prihvatanjem u društvu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime