Mehanizam dejstva adrenalina u našem telu razvio se evolucijom, i to u cilju zaštite organizma od opasnosti koje mogu ugroziti život. 

Ne postoji osoba koja se bar jednom nije srela sa terminom adrenalin,a to je najčešće u žargonu, kada nekome „proradi“ ili ga „prodrma“ adrenalin, a najčešće „skoči“. Adrenalin je vrsta hormona koji se luči kao odgovor našeg tela na bilo koji vid stresa. Pojačanim lučenjem adrenalina nastaju promene u organizmu kao što su veliko ubrzanje rada srca, sužavanje krvnih sudova, povećanje pritiska krvi na krvne sudove, napetost čitavog organizma i niz drugih važnih promena, koje pomažu u borbi protiv stresa.

Adrenalinski zavisnici su osobe zavisne od ekstremnih sportova. To su većinom hiperaktivni ljudi koji neće sesti u fotelju, sem kada padnu od umora. Oni su stalno u pokretu, stalno u potrazi za novim i većim uzbuđenjima koja će aktivirati potrebnu dozu adrenalina u organizmu. U skladu sa samim nazivom, osobe zavisne od adrenalina gotovo da ne mogu da žive normalnim životom, jer njihov organizam zahteva veću i češću dozu adrenalina da bi funkcionisao normalno. Adrenalinske zavisnike odlikuje bavljenje takozvanim ekstremnim sportovima, koji bi za običnog čoveka predstavljali igranje životom. U ovu grupu sportova spadaju paraglajding, parkur, skakanje sa opasnih litica (cliff diving), penjanje uz visoke i strme stene, padobranstvo, rafting i još mnogo toga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here