Holandski vozač Maks Ferštapen pobednik je ovogodišnje trke za Formulu 1 za Veliku nagradu Monaka pošto je na cilj stigao prvi, ispred Karlosa Sainca iz Ferarija i Landa Norisa iz Meklarena. 

Ferštapen je odlično iskoristio start trke u kojem je startovao kao prvi, iako je prvobitno Lakler zauzeo pol poziciju. Naime, vozač Ferarija je u poslednjem krugu kvalifikacija udario u zaštitni zid, a mehaničari nisu uspeli da pripreme bolid za start trke pa je usledilo odustajanje.

Tako je Ferštapen odmah izašao na prvo mesto i odbio napade Botasa i Sainca koji su startovali iza njega. Do sredine trke, vozilo se prililno mirno, a pravo ludilo na stazi je nastalo kada je usledio odlazak u boks.

Kako u Monte Karlu ima malo mesta za preticanje, većina vozača čekala je greške drugih kako bi popravili svoju poziciju. Tako je aktuelni svetski šampion Luis Hamilton sa 6. mesta prvi otišao na zamenu guma, što se ispostavilo kao potpuno pogrešan potez. Britanac je uleteo u gužvu, izašao iz Pjera Gaslija koji ga je zadržao i onemogućio mu da se uključi u borbu za podijum.

Katastrofalan dan Mercedesa nastavio se i posle odlaska u boks Botasa, jer mehaničari nisu uspeli da mu zamene prednji desni pneumatik, pa je usledilo novo odustajanje.

 

Sa druge strane, Sainc i Lando Noris pratili su Ferštapena, a poredak se nije menjao do kraja trke. Tako je vozač Red Bula pobedio u Monaku prvi put u karijeri i ujedno izbio na prvo mesto u konkurenciji vozača kada je reč o generalnom plasmanu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here