fulhamfc.com

Mnogo toga i dalje nije poznato pred poslednje, 46. kolo Čempionšipa – ali sve će se saznati u sredu uveče.

U sredu od 20.30 biće odigrano čak 12 utakmica druge lige Engleske, gde će se odlučivati i o opstanku i o plasmanu u Premijer ligu.

Ono što je trenutno sigurno je da je Čempionšip osvojio Lids, koji se takođe posle 16 godina “suše” vratio u elitu na krilima “ludaka” Marsela Bjelse.

Lids u poslednjem kolu igra protiv Čarltona u meču u kojem im nije potrebno ništa, dok je protivniku poterbno sve.

Ali, da krenemo od vrha.

Vest Bromič Albion je imao sve u svojim rukama, ali je u prethodna tri meča osvojio svega dva boda, uključujući i poraz od 18-oplasiranog Hadersfilda u prethodnoj rundi.

To, na sreću VBA, nije iskoristio Brentford, koji je posle serije pobeda zaustavljen u prethodnom kolu od strane 17-oplasiranog Stouka.

VBA u poslednjem kolu i dalje ima sve u svojim rukama, pošto će pobedom nad KPR-om otići direktno u Premijer ligu, dok će Brentford čekati svoju šansu na utakmici protiv pretposlednjeg Barnslija.

Svoju šansu, doduše dosta malu, imaće i tim Aleksandra Mitrovića. Najbolji strelac lige će pokušati da još jednom zablista na gostovanju Viganu.

Ukoliko Fulam pobedi imaće 83 boda i, ukoliko VBA i Brentford izgube, biće drugi na tabeli. Remi VBA i poraz Brentforda im neće odgovarati, pošto bi tada oni imali isto bodova koliko i tim Slavena Bilića, ali i gotovo sigurno lošiju gol-razliku (trenutno imaju +16, a VBA ima +32).

Dve od pomenute tri ekipe biće deo polufinala plej-ofa za Premijer ligu, a za preostala dva mesta bore se ukupno tri ekipe.

Doduše, tu su stvari dosta jasnije, pošto su trenutno peti i šesti Notingem i Kardif sa 70 bodova, a iza njih je Svonsi sa 67.

Ukoliko Notingem i Kardif izgube od Stouka kod kuće, odnosno Hala kod kuće, a Svonsi pobedi Reding u gostima, sve tri ekipe će imati isti broj bodova.

Stvari se blago komplikuju u ovom scenariju pošto Svonsi trenutno ima gol-razliku od +6, dok Notingem ima +11, a Kardif +7.

Gledajući ovu statistiku sigurno je da će Svonsi prestići Kardif ukoliko se izjednače po broju bodova, dok će Notingem najverovatnije biti ispred svih, ali ono što je potrebno da se desi pre ulaska u kalkulacije je teži deo posla.

A sada, borba za opstanak…

Nekadašnji premijerligaš Čarlton se grčevito bori za opstanak ove sezone, šest mečeva ne zna za pobedu, ali barem sada, koliko-toliko, ima sve u svojim rukama.

Čarlton je trenutno 21. na tabeli, na poslednjem mestu koje obezbeđuje opstanak u ovom rangu, sa 48 bodova koliko ima i jednu poziciju slabije rangirani Luton.

Luton, ipak, ima katastrofalnu gol-razliku, čak za 18 golova lošiju od Čarltona, pa će morati da nadmaši njihov rezultat u poslednjem kolu. Na njihovu sreću oni ne igraju protiv šampiona, već kod kuće protiv desetoplasiranog Blekburna kojem bodovi nisu porebni.

Šanse za opstanak gotovo da nema Hal siti, koji je, verovali ili ne, posle skoro dve trećine sezone bio u gornjem delu tabele, a sada je “zakucan” za dno.

Oni pobedom na gostovanju Kardifu mogu da se izjednače sa Čarltonom i Lutonom, ali ne mogu da dostignu gol-razliku jer su takođe dosta lošiji od Čarltona (zaostaju 16 golova).

Barnsli, koji ima 46 bodova, će tražiti svoju šansu na gostovanju Brentfordu, pošto, ukoliko kiksnu i Čarlton i Luton, može da ih prestigne na tabeli.

Doduše, ni njima gol-razlika sa istim brojem bodova “ne radi” protiv Čarltona, ali i te kako “radi” protiv Lutona.

U slučaju da Čarlton izgubi od Lidsa, Luton odigra nerešeno sa Blekburnom, a Barnsli pobedi Brentford u niži rang ispašće Čarlton i Luton.

Ali, kao što možete da vidite, to je samo jedan od mnogih scenarija.

Da neočekivano ispadnu iz Čempionšipa šansu imaju i Birmingem i Midlzbro, koji trenutno imaju 50 bodova.

Ukoliko Birmingem izgubi od Derbija i/ili Midlzbro izgubi od Šefild venzdeja, to daje šansu i Čarltonu i Lutonu da ih prestigne i eventualno neku od tih ekipa izbace iz lige.

Naravno, samo jedna od pomenute dve ekipe može da ispadne (iako su šanse da se to desi male), a to bi u slučaju da obe izgube, a Čarlton i Luton pobede, bio Birmingem pošto je trenutno na gol-razlici od -19, dok je Midlzbro na -14.

Na kraju, postoji čak i šansa da ispadne Hadersfild koji ima 51 osvojen bod do sada i igra protiv Milvola u gostima, ali je to praktično nemoguće zbog užasne gol-razlike Lutona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here