Youtube/Stadt Wien
Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig

Socijaldemokratska partija Austrije (SPO), sudeći po poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, odneće “impresivnu” pobedu na izborima za pokrajinu i grad Beč u nedelju.

Prema istraživanju OGM instituta, SPO, koji predvodi gradonačelnik Mihael Ludvig, trenutno može računati na 42 odsto glasova, što je za 3,4 odsto više nego pre pet godina.

Ovo je zapažena podrška imajući u vodu da je SPO pre dve godine, kada je od Mihaela Hojpla mesto gradonačelnika i čelnika stranke preuzeo Ludvig, imao podršku svega 34 odsto Bečlija.

Istraživači javnog mnjenja ne isključuju mogućnost da će na dan izbora rezultat biti još bolji za SPO.

Na drugom mestu u Beču sada se, prema OGM-ovom istraživanju, nalazi Narodna partija (OVP), koja bi mogla osvojiti 19 odsto glasova, za čak 10 odsto više nego pre pet godina, pre nego što je na saveznom nivou partiju preuzeo Sebastijan Kurc.

Na Kurcovom uspehu na saveznom nivou raste i ugled stranke i u gradovima i pokrajinama u kojima narodnjaci nisu bili “jaki”.

Iza OVP nalaze se sada Zeleni, koji bi mogli osvojiti 17 odsto glasova, za 5,2 odsto više nego na prošlim izborima.

Daleko iza njih se nalazi Slobodarska partija (FPO), koja je još 2015. osvojila 30,8 odsto glasova, a sada može računati na svega 10 odsto porške.

U skupštinu grada ušao bi još Neos koji trenutno ima podršku šest odsto birača, za 0,2 odsto manje nego 2015.

Veoma je neizvesno da li će cenzus preći Tim HC Štrahe, stranka nekadašnjeg lidera FPO Hajnc Kristijana Štrahea kojem se aktuelno prognozira samo četiri odsto glasova.

Što se tiče mogućih koalicija nakon izbora 42 odsto Bečlija volelo bi da vidi obnavljanje saradnje SPO i Zelenih, a svega 19 procenata podržalo bi “veliku koaliciju” SPO-OVP.

Inače na ovim izborima veliki uticaj na krajnji rezultat imaće glasovi poslati putem pošte.

Čak 33 odsto Bečlija zatražilo je da im se dostavi glasački listić putem pošte.

Među tim osobama je proporcionalno mnogo mladih, koji žele “jednostavniji oblik glasanja”, ali i starijih koji žele da izbegnu odlazak na birališta u doba koronavirusa.

Zbog tolikog broja glasačkih listića koji pristižu putem pošte neće biti konačni rezultati poznati sve dok se oni ne ubroje, a to se dešava, prema pravilima, tek u ponedeljak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here