“Lufthanzini” piloti štrajkuju, manji broj letova ka Beogradu

0

 

Kompanija je otkazala 3.000 letova uoči noćašnje obustave rada, najavila mnoga kašnjenja na domaćim i međunarodnim letovima i izrazila bojazan da bi mogla dnevno da izgubi oko 25 miliona evra.

 

U štrajku je oko 4.000 pilota zaposlenih u "Lufthanzi", "Lufthanzi kargo" i ogranku "Germanvings".

 

"Lufthanzini" piloti strahuju da su njihovi direktori planirali, da bi uštedeli finansijska sredstva, da sve veći broj letova i poslova prebace na druge aviokompanije koje su "Lufthanzine" podružnice i u kojima su troškovi poslovanja i plate letačkog osoblja niži, poput "Ostrijan erlajnsa i "Lufthanza Italia", navodi BBC.

 

Kompanija je odlučila da u naredna četiri dana otkaže 3.000 letova, što je oko 40 odsto raspoloživih kapaciteta nemačkog avioprevoznika i pripremila vanredni red letenja, a od rukovodećih ljudi sa pilotskim dozvolama zatražila da se "nađu" za komandama aviona.

I nemački ministar saobraćaja Peter Ramzauer je upozorio da će štrajk naneti štetu privredi zemlje i ugledu aviokompanije i da će se to itekako osetiti na aerodromima širom Nemačke i van nje.

 

Avio-prevoznik "Džermanvings" koji je u sklopu "Lufthanze" obavlja saobraćaj bez promena. Letovi ove kompanije iz Nemačke za Beograd planirani za 23. i 25. februar (Kel-Bon-Beograd i Štutgart-Beograd) obaviće se po rasporedu. 

 

Smanjuje se broj letova ka i iz Beograda

 

Danas je otkazan i prvi "Lufthanzin" let prema Srbiji i to LH3400 iz Minhena, koji je trebalo da poleti u 10,45 sati. Ostali letovi između Frankfurta i Minhena prema Beogradu realizovani su prema redu letenja.

Kako je "Vestima" potvrđeno u beogradskom predstavništvu Lufthanze, sutrašnji prvi jutarnji let iz Minhena je takođe otkazan, dok će dva popodnevna leta biti realizovana, ali su zato otkazana oba sutrašnja Lufthanzina leta iz Frankfurta, i to LH 3405 koji je trebalo da poleti u 6,30 ujutro, kao i let LH 3406 predviđen da poleti u 11,55 sati.

U predstavništvu nemačke kompanije zasad nisu mogli da daju preciznije informacije o otkazima letova narednih dana, jer će se prilagođavanje saobraćaja raditi jedan dan unapred.

Sindikat pilota sidnikata "Kokpit" najavio je da će štrajk trajati između 22. i 25. februara. Kompanija Lufthanza je pozvala sve putnike koji imaju karte za ove datume, da se jave "kol centru" u Nemačkoj na broj – 0800 / 8-50-60-70, kako bi rebukirali letove. Putnici u Beogradu za informacije o letovima mogu da kontaktiraju predstavništvo kompanije na telefon + 381-11-3034944.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here