Luka Bar biće baza za distribuciju američkog tečnog gasa?

1
Facebook/Luka Bar
Luka Bar

“Luka Bar može biti baza za skladištenje i distribuciju tečnog gasa iz SAD ka Evropi, što bi značilo veću stabilnost i energetsku sigurnost”, rekla je crnogorska ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Počeli su pregovori između američkih i crnogorskih kompanija o potencijalnoj saradnji u oblasti skladištenja i distribucije prirodnog tečnog gasa iz SAD u Crnu Goru.

Zaključak dve administracije je da postoje svi preduslovi za uspešnu poslovnu saradnju privrednih subjekata dve zemlje, ali za konkretan dogovor je potrebno da investitori nađu zajednički interes.

– Kada ste članica NATO-a, to za američke investitore podrazumeva značajan stepen sigurnosti za ulaganja – istakla je Sekulićeva.

Uvođenje novog energenta značilo bi i novu stabilnost i sigurnost za buduće investicije, pojašnjava ministarka.

– Tečni prirodni gas je energent koji je čist i efikasan i može se koristiti kao zamena za lož ulje ili mazut, a nekad i kao zamena za električnu energiju i kao takva nama mnogo znači – navela je ona.

Kako pojašnjava, Luka Bar bi bila korišćena za pretovar i skladištenje tečnog gasa, što bi imalo pozitivne efekte na razvoj infrastrukture, ali i razvoj industrije.

Sekulićeva je podsetila da Kombinat aluminijuma koristi tečni prirodni gas, što je značajno uticalo na smanjenje svih štetnih čestica. Dodaje i da “Željezara Nikšić” radi na tome da lož ulje zameni tečnim prirodnim gasom.

– Crna Gora bi bila baza za distribuciju tih kontejnera dalje ka Evropi. Luka Bar ima dobru geografsku poziciju i predstavlja dobar lokalitet za takav centar – navela je ministarka.

Direktor Luke Bar Vladan Vučelić je i ranije kazao da bi izgradnja takvog terminala imala višestruke efekte na poslovanje Luke, kao i brojne benefite. Naveo je i da je Luka Bar spremna za prihvat i distribuciju prirodnog tečnog gasa.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here